A külföldi rendszámú elhagyott járműveket is elszállíthatják a közterületfenntartók

A külföldi rendszámú autókra is kiterjesztette a képviselőház a tulajdonos nélküli vagy gazdátlanul hagyott gépkocsikra vonatkozó jogszabályt, így azokat is elszállíthatják a közterületfenntartók.

Az alsóház szerdai ülésén szavazta meg a 2002/421-es törvény módosítását, amelynek értelmében a külföldön forgalomba írt autók esetében is érvényes lesz a tulajdonos nélküli vagy gazdátlanul hagyott gépkocsikra vonatkozó szabályozás.

Az indoklás szerint ugyanis számos olyan, gazdátlanul vesztegelő autóról érkezett bejelentés, amelyeknek külföldi rendszámuk van, ezért az eredeti törvény értelmében nem lehetett elszállítani őket. A tervezet értelmében egy évről hat hónapra rövidítik azt az időszakot, amíg megtűrhetők a nyilvános parkolókban gazdátlanul hagyott járművek. Ezt követően a jármű gazdája felszólítást kap, és 5 napon belül be kell mutatnia az autóra kifizetett adók és esetleges büntetések, valamint az időszakos műszaki vizsga (ITP) bizonylatát.

A tervezet értelmében a „tulajdonos nélküli jármű” kategóriába sorolható minden olyan jármű, amelynek nincs rendszámtáblája vagy külföldi rendszáma van, nem ismert a tulajdonosa és közterületen vesztegel. „Gazdátlanul hagyott jármű” kategóriába sorolható minden olyan gépkocsi, amely legalább 6 hónapja vesztegel közterületen, ismert a tulajdonosa, és alapos okkal feltételezhető, hogy az autó nem teljesíti a közutakon való közlekedés törvényes feltételeit.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: Aradi Helyi Rendőrség)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?