Iohannis: „kijavítja” a kormány az igazságügyi törvényeket

Az igazságügyi törvények „kijavítását” célzó tervezet benyújtására készül a kormány – jelentette be Klaus Iohannis államfő szerdán.

„Véghez kell vinnünk azt, amit az egy évvel ezelőtti referendummal kezdtünk el, amikor megfékeztük az igazságügyi törvények lemészárlását” – fogalmazott az elnök, aki a következő hetekben jogi szakértőkkel és politikusokkal szándékozik tárgyalni a kérdéses jogszabályokról.

Az igazságügyi törvényeken oly módon változtató tervezetet fog benyújtani a kormány a parlamentbe, amely összhangban áll a referendum során kinyilvánított népakarattal – tette hozzá Iohannis.

Az elnök kifejtette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt az, amely heves támadást intézett az igazságügyi törvények ellen. „Szerencsére a támadások egy részét sikerült kivédenünk. Nekem sikerült az alkotmánybíróság elé vinnem a törvényeket. A parlamentnek sikerült, főleg a PNL-vel és más demokratikus pártokkal közösen, ezen módosítások egy részét meggátolni, de a legjelentősebb lépést a román nép tette meg. Egy évvel ezelőtt, amikor a lkosokat az urnák elé hívtuk az igazságüggyel kapcsolatban, az emberek nagy számban jelentek meg, és egyértelműen kinyilvánították: elég volt az igazságügyi törvények mészárlásából, amelyet a PSD kezdeményezett és hajtott végre” – mondta.

(Nyitókép: Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?