A PSD és az ALDE is kitart a nyugdíjemelés mellett

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt fog benyújtani, ha a kormány sürgősségi rendelettel módosítja a nyugdíjtörvényt – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu parlamenti képviselő, volt munkaügyi miniszter.

A PSD-s politikus szerint az alakulat országos állandó bizottsága csütörtöki ülésén jóváhagyta, hogy amennyiben a kormány módosítja a nyugdíjtörvényt, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene. „Szeptember elsejétől 40 százalékkal 1775 lejre kellene emelni a nyugdíjpont értékét. Egy ezzel kapcsolatos módosítást csak sürgősségi kormányrendelettel lehet véghezvinni. Amint ezt elfogadják, mi elkezdjük gyűjteni az aláírásokat a bizalmatlansági indítványhoz" – nyilatkozta Vasilescu.

A törvényhozó hozzátette, a jogszabály bármilyen módosítása esetén benyújtják az indítványt. Lia Olguţa Vasilescu azt sem tartja kizártnak, hogy még a nyár folyamán sor kerüljön erre.

 

Tăriceanu: a 40 százalékos emelés a gazdaság újraindításának a kulcsa

A szeptember elsejétől esedékes 40 százalékos nyugdíjemelés lehet a gazdaság újraindításának egyik kulcsa – vélte a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Călin Popescu-Tăriceanu egy Facebook-bejegyzésben hangsúlyozta, tudatában van annak, hogy a 40 százalékos nyugdíjemelést támogatni jelen pillanatban „politikai öngyilkosságnak" minősül, hiszen csaknem félmillióan maradtak munkahely nélkül az országban, és hasonló számú román állampolgár tért haza külföldről, mégis úgy véli, nem kell „a lehető legnagyobb katasztrófaként" beállítani a nyugdíjemelést.

„A pluszpénz, amit a nyugdíjasok kapnak, gyorsan visszakerül a gazdaságba, mert ők a mindennapi élethez szükséges javakat vásárolnak majd a pénzből. Az ő pénzük serkenti majd az árutermelést, lehetővé téve a jelenleg kényszerszabadságon levő románok tízezrei számára, hogy visszatérjenek dolgozni" – fogalmazott.

Hozzátette, ha a kormány nem a nyugdíjasoknak szánt „alamizsnaként" tekintene a nyugdíjemelésre, könnyebben meghozná az ezzel kapcsolatos döntést. „Éppen a nyugdíjak 10 százalékos emelése lenne mérgezett ajándék. Mert ez az emelés nem fedezné még a 2019 szeptembere és 2020 szeptembere közötti áremelkedéseket sem, a ránk leselkedő inflációról nem is beszélve" – írta.

(Nyitóképen: Lia Olguţa Vasilescu)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?