banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nem sok jóval kecsegtet a nyugdíjemelés kapcsán a pénzügyminiszter nyilatkozata

A nyugdíjemelést előíró törvény az elkövetkező két évre fenntarthatósági gondokat okoz az állami költségvetésnek, és mind a nemzetközi pénzügyi intézmények, mind a hitelminősítő intézetek rámutattak, hogy jelentős kockázatot jelent a gazdaságra nézve – jelentette ki Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Személyes véleményének adva hangot, a pénzügyminiszter a România TV hétfő esti műsorában kijelentette, hogy a nyugdíjtörvény nem csupán 2020-ban, de 2021-ben és 2022-ben is fenntarthatósági gondokat okoz a büdzsének.

Csupán 2020-ra 10 milliárd lejes kiadást jelent a büdzsének, 2021-ben 30 milliárd lejt, és ezekre az összegekre kölcsönt kell felvenni. Mivel sem a nyugdíjtörvénynek, sem más hasonló, a parlament által elfogadott törvénynek nincs pénzügyi megalapozása, ahhoz, hogy a gazdaság stabilitását ne kockáztassuk, más áldozatokat kell hozni – nyomatékosította a miniszter.

„Kompromisszumos megoldásra van szükség, és az én feladatom felvázolni a kormányfőnek egy olyan forgatókönyvet, amely biztosítja az említett költségek kifizetését úgy, hogy közben a gazdaságot nem röpítjük a levegőbe” – szögezte le.

Tavaly szeptember elsejétől 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak, ezt idén szeptembertől a törvény szerint további 40 százalékos emelés követné.

Kapcsolódók

Kimaradt?