Online felület készült a csíksomlyói búcsú virtuális követésére

Az egy éves születésnapját ünneplő SzeredApp applikáció fejlesztői a csíkszeredai városházával és a ferences rendi atyákkal együttműködve kínálnak online felületeket a csíksomlyói búcsúba való virtuális bekapcsolódásra.

Egy éve indult el a csíkszerdai híreket, információkat, aktualitásokat összefoglaló mobiltelefonos alkalmazás, a SzeredApp. A mára mintegy 5 ezer felhasználóval rendelkező applikáció csíksomlyói búcsúra elkészült új felületeit hétfőn sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Nagy Lajos, az alkalmazást fejlesztő cég ügyvezetője úgy látja, folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően a SzeredApp az egyik legnépszerűbb információforrássá vált a csíkszeredaiak (és nemcsak) körében. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy a mobilalkalmazás fejlesztésében nagy segítségükre volt a városházával kötött együttműködési megállapodás, amely „új dimenzióba emelte” a SzeredAppot.

Nagy Lajos beszámolt az alkalmazás csíksomlyói pünkösdi búcsúhoz kapcsolódó újdonságairól. Elmondta: hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy ha virtuálisan is, de minél többen bekapcsolódhassanak a pünkösdi eseményekbe, ezért az applikáción belül létrehoztak egy új kártyát, amelynek segítségével virtuális zarándoklatra hívják a híveket: információkat, híreket olvashatnak a búcsúról, megtalálják a program- és énekfüzeteket, illetve az élő videós közvetítésekbe is bekapcsolódhatnak.

„Ha már a személyes részvétel nem lehetséges, online bejelentkezésre buzdítunk mindenkit: a virtuális kártyán keresztül jelezhetik, hogy lélekben jelen vannak a pünkösdi búcsún. Ezáltal szeretnénk legalább minimálisan betölteni azt a fizikai űrt, amelyet a személyes megjelenés hiánya okoz” – emelte ki Nagy Lajos.

Urbán Erik erdélyi ferences tartományfőnök az eseményen rámutatott: fontos, hogy a hívek használják ezeket a technikai eszközöket, hogy ezáltal információkat oszthassanak meg, illetve tanúságot tegyenek hitükről. A szombati pünkösdi fogadalmi búcsúval kapcsolatosan a tartományfőnök arra kérte a zarándokokat, hogy tömegesen ne induljanak el, és ne vegyenek részt az eseményen, ehelyett figyeljék, kövessék az élő a közvetítéseket.

A szombati búcsús nagymisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek fogja bemutatni, a szertartás szövegei, énekei a kegyhely honlapjáról letölthető műsorfüzet segítségével lesznek követhetők.

Az egy éves SzeredAppot a csíkszeredai városháza nevében Füleki Zoltán alpolgármester köszöntötte. Az elöljáró kiemelte: az alkalmazás hírei, információi mögött vállalkozások, emberi teljesítmények állnak, amelyek fiatal, felkészült szakemberek kreativitását, vállalkozó kedvét dicsérik.

(Címlapfotó: SzeredApp)

Kapcsolódók

Kimaradt?