Szerdán dönt a parlament a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító törvényről

Szerdán szavaz döntő házként a képviselőház arról az RMDSZ által 2017-ben beterjesztett törvénytervezetről, amely hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. A szenátus a jogszabályt korábban elutasította.

A tervezet két és fél éve porosodik a képviselőházban, és a HotNews beszámolója szerint hétfőn születetett döntés arról, hogy szerdán plénum elé kerüljön. Előtte a jogi szakbizottság készít róla jelentést.

Az RMDSZ tervezete lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A törvénytervezetet 2017 novemberében utasította el első házként a szenátus. Akkor csak nyolc szenátor támogatta, tizenegyen tartózkodtak, 82-en pedig ellene szavaztak. A leghangosabb ellenzője az ellenzéki Népi Mozgalom Pártját (PMP) vezető Traian Băsescu korábbi államfő volt, aki azt állította: az RMDSZ tervezete a románok "megalázását" célozza, hiszen a magyarság "három nemzeti ünnepe" közül pont március 15-ét akarja "megünnepeltetni Romániával", amely szerinte a pesti forradalom 12. pontját, Magyarország és Erdély unióját, és az erdélyi érchegységi román-magyar véres összecsapásokat idézi.

Mint ismert, Klaus Iohannis államfő magyarok ellen uszító sajtónyilatkozata után sorra buktak a parlamentben a romániai magyar közösség jogaival kapcsolatos RMDSZ-es törvénytervezetek. Vélhetően hasonló sors vár a március 15-ét ünneppé nyilvánító jogszabályra is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?