Vidékre is jutott az ingyen maszkokból Bihar megyében

Bihar megyében a borsi határátkelőnél elkobzott egészségügyi szállítmányokból az Érmellékre is vittek, Nagyváradon a jegyárusoknál kapható 1,5 lejért arcmaszk.

Csütörtökön Érmihályfalvára, Margittára, Tótiba, Élesdre és környékükre, összesen 36 településre is elvitték és rendőrök segítségével kiosztották a 65 év feletti egyedülálló időseknek és más rászorulóknak az ingyenes arcmaszkokat és fertőtlenítőkendőket. Mint arról már beszámoltunk, ezek a határon elkobzott szállítmányokból származnak, és Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus döntése szerint mintegy 25 ezer Bihar megyei kap belőlük ingyenesen, egy jegyzőkönyv aláírása ellenében.

Nagyváradon az elmúlt napokban több mint 70 ezer darab egyszer használatos arcmaszkot adtak el a közszállítási vállalat jegyárusainál, a piacokon és a polgármesteri hivatalnál, számoltak be róla Ilie Bolojan polgármester Facebook-oldalán. A rekord hétfőn volt, ekkor 23 ezer maszk kelt el a jegyárusítóknál. Az eredeti terv szerint az olcsó maszkokat a nagyváradi patikákban forgalmazták volna, ezek közül azonban kevesen válaszoltak az önkormányzat felhívására, ezért döntöttek az eladás alternatív módja mellett. A szállítóval kötött szerződést kibővítették, azt tervezik, hogy így biztosítják az ellátást addig, míg az élet fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba.

Az elmúlt hétvégén felszámolták a püspökfürdői Ceres hotelben kialakított külső kórházi részleget is, számolt be a prefektúra kancelláriahivatala. Ide azok kerültek (esetenként családtagjaikkal) az intézményes karanténokból, akiknek pozitív volt a koronavírus-tesztje, de tünetmentesek maradtak, míg a betegeket a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban kezelik, jelenleg 115-en vannak ott. A külső részleg április 24-től május 15-ig működött a hotelben, ott a 22 nap alatt összesen 496 ember volt, egészségi állapotukat a félixfürdői rehabilitációs kórház 80 orvosai és nővérei felügyelték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?