Orban szerint a kormány jól kezelte a válságot, az RMDSZ szerint nem

A gazdaságot érintő korlátozó intézkedéseket az emberek életét és egészségét fenyegető kockázatok indokolták – hangoztatta Ludovic Orban miniszterelnök a képviselőházban tartott felszólalásában. A kormányfő azt mondta, más országokkal ellentétben a gazdasági ágazatok nagy részében csak részlegesen korlátozták a munkát.

„A romániai vállalatok, a tevékenységi ágazatok nagy része nem állt le. Ezt mutatják az első negyedévi adatok is, miszerint Románia jegyezte a legjelentősebb gazdasági növekedést. Egyetlen munkatelepet sem zártunk be, és ezt tükrözi a közberuházásoknak a gazdasági növekedéshez való hozzájárulása is" – fogalmazott.

Hozzátette, a kormány egyik sürgősségi rendelete lehetővé teszi „cégek tízezrei" számára, hogy kilenc hónapig halasszák a hiteltörlesztést. A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, a kis- és közepes vállalkozásokat segíteni hivatott IMM Invest-program keretében ez idáig csaknem ötezer hitelt hagytak jóvá, és ez a szám folyamatosan nő.

A kabinet terveit illetően Ludovic Orban kiemelte, csaknem 2 milliárd eurót szánnak a kis- és közepes vállalkozások beruházásait támogató programokra és 300 millió eurót a koronavírus-járvány által leginkább érintett vállalatok újraindítására.

„Egészséges alapokon álló újjáépítési tervet készítünk elő, amely elsősorban a beruházásokra alapoz, az egészséges gazdasági növekedés ugyanis befektetésekre, innovációra, az innováció eredményeinek alkalmazására, a versenyképesség növekedésére épül. Romániában nem létezett eddig egy, a mienkhez hasonlóan ambiciózus projekt. Óriási összegeket tervezünk szánni a szállítási infrastruktúrát, továbbá az energetikai, valamint az egészségügyi szektort érintő beruházásokra" – mondta a miniszterelnök.

RMDSZ: követhetetlen és következetlen a kormány

A kormány a jelenlegi járványhelyzetben csak akkor tud felelős intézkedéseket hozni, hogyha együttműködik az állam minden intézménye – jelentette ki Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a parlament hétfői ülésén.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány önjáró módon, a parlamentet megkerülve olyan intézkedéseket hoz, amelyek jogalapjai megkérdőjelezhetők. Továbbá mind a járványügyi intézkedések, mind pedig a gazdasági válság kezelésére foganatosított cselekvések követhetetlenek, nincs bennük következetesség és nem nyújtanak megoldásokat” – fogalmazott Benedek Zakariás.

A parlament alsóházának tagjai Ludovic Orban miniszterelnököt vonták kérdőre a járványügyi helyzethez köthető döntések kapcsán. A szövetség frakcióvezetője beszédében kitért arra is, hogy a kormány mulasztásának köszönhetően az elmúlt három napban igencsak megnőtt a járványveszély: a vészhelyzeti állapotot szabályozó törvényt nem dolgozták ki időben, így annak ellenére, hogy a parlament a múlt héten megfeszített tempóban elfogadta ezt a törvényt, az csak hétfőn lépett érvénybe, és így a kormány által pénteken kihirdetett vészhelyzetet érintő intézkedések üresek voltak.

„Sajnos a kormány által az utolsó száz méteren hozott járványügyi intézkedések sokaságát lassan már a jogászok sem tudják követni. Azonban annak érdekében, hogy következetes legyen az állam, ebben a nehéz időszakban minden intézménynek együtt kell működnie, és nem szabad a parlamentet zárójelbe tenni. Egy jogállamnak a válsághelyzetekben is jogállamnak kell maradnia, és a hatalmi ágak szétválasztásának ekkor is működnie kell. A kormánynak nem az a dolga, hogy törvényeket alkosson, hanem az, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki a gazdasági válságra, hogy támogassa a vállalkozásokat, hogy beindítsa az ország gazdasági motorjait, munkahelyeket teremtsen, és olyan programokat dolgozzon ki, amelyek valósan szolgálják az állampolgárok érdekeit” – fejtette ki Benedek Zakariás képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?