Több mint százan tüntetnek szombat este a bukaresti Victoriei téren

Több mint száz személy tiltakozik szombat este a bukaresti Victoriei téren a kormánynak a koronavírus-járvány kezelését célzó intézkedései ellen.

A csendőrök a koronavírussal való megfertőződés megelőzése érdekében betartandó szabályokat feltüntető szórólapokat osztottak ki a tüntetők között, nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek a fővárosi csendőrséghez közel álló források, akik azt is elmondták, hogy a csendőrök védőmaszkot is adnak azoknak a tüntetőknek, akik ezt igénylik.

„A vészhelyzet ideje alatt a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében tilos a tüntetések, demonstrációk, koncertek és más, nagyobb tömegeket vonzó rendezvények szervezése. A saját egészségük és polgártársaik védelmében azt javasoljuk önöknek, ne vegyenek részt ilyen rendezvényeken” – üzeni a lakosságnak Facebook-oldalán a fővárosi csendőr-főkapitányság.

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) utcai tüntetésre szólította fel szombaton és vasárnap mindazokat, akik elégedetlenek azzal, ahogyan az Orban-kormány és Klaus Iohannis államelnök a koronavírus-járványt kezelte, „lábbal tiporva az alkotmányt, az emberi jogokat és szabadságokat, cenzúrázta a sajtót”.

Péntek este is körülbelül 200-an tüntettek a Victoriei téren, ugyanezen okból. A fővárosi csendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők közül két dulakodó személyt bekísértek a rendőrségre.

Nyitókép forrása: Facebook

 

Kapcsolódók

Kimaradt?