Iohannis: ha a helyzet rosszra fordul, újra kihirdetem a szükségállapotot

Az országos vészhelyzeti bizottság csütörtök este kihirdeti a vészhelyzetet, és dönt a következő időszakra vonatkozó életviteli szabályokról. Ezek az előírások péntektől már érvényben lesznek – jelentette be az államfő. Klaus Iohannis figyelmeztetett: a szabályok betartása nélkül a járvány fékezhetetlenné válhat. „Ha a helyzet rosszra fordul, nem habozom újra kihirdetni a szükségállapotot” – nyomatékosított az államelnök, de egy szóval sem említette, hogy mi lesz a jogalapjuk a korlátozó intézkedéseknek.

Klaus Iohannis sajtónyilatkozatának előzményeként Ludovic Orban miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején már bejelentette: az esti órákban dönt a vészhelyzeti bizottság a péntektől hatályba lépő, a vészhelyzet ideje alatt mindenki számára kötelező új életviteli szabályokról és óvintézkedésekről. Az emberek egészégét védeni hivatott döntéseket várhatóan a belügyminisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet korábbi javaslatai alapján hozzák meg.

De az továbbra sem világos, és csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis sem pontosította, milyen jogalapjuk lesz ezeknek az intézkedéseknek. Az alkotmánybíróság ugyanis korábban megállapította: a vészhelyzet ugyan kihirdethető a jelenleg még hatályban lévő, 2004/21-es kormányrendelet alapján, de a szabadságjogokat (például kijárás, gyülekezés) csak parlamenti felhatalmazással lehet korlátozni.

A parlament már elfogadta ugyan a vonatkozó törvényt, de ez legkorábban hétfőn lép hatályba. A Maszolnak Csoma Botond jogász-politikus is megerősítette: péntektől hétfőig a hatóságoknak nincs jogalapjuk sem a kijárás és a gyülekezés korlátozására, sem a bírságolásra. Így látják ezt a Szociáldemokrata Párt politikusai is.

Az államfő konkrétumok helyett csütörtök este csak annyit mondott: "létezik egy érvényben levő jogi keret", és a következő három napban ennek alapján hoznak meg minden döntést. Kijelentette: egyes "felelőtlen" politikusok azt a téves képzetet erősítik, hogy mivel a veszélyhelyzetet szabályozó törvény csak hétfőn lép életbe, addig "jogi vákuum" keletkezik.

"Kedves románok, nem lesz szabályoktól és korlátozásoktól mentes a következő három nap! Lehetetlen egyből visszatérni a világjárvány előtti helyzethez. A vírust nem érdeklik az államigazgatási rendelkezések, és súlyos hiba lenne idejekorán félretenni azokat a szabályokat, amelyek jóknak bizonyultak" - fogalmazott Klaus Iohannis.

Az elnök kijelentette: ha a helyzet rosszabbodik, és rohamosan emelkedni kezd a koronavírusos megbetegedések száma, ismét szükségállapotot fog elrendelni. "Ne hagyjuk, hogy kárba vesszen mindaz, amit eddig nagy áldozatok árán elértünk" - jelentette ki. Iohannis hangsúlyozta a védőmaszk viselésének és a fizikai távolságtartásnak a fontosságát. 

"Ezáltal megvédjük magunkat, a körülöttünk élőket, és megkönnyítjük az első vonalban harcoló orvosok dolgát. Alapvető fontosságú megérteni, hogy nem a bírságok elkerülése érdekében kell ezt megtenni, hanem a saját és a körülöttünk élők érdekében. Senki nem tudja megmondani, mikor ér véget ez a járvány. Azt viszont biztosra tudjuk, mindannyiunkon múlik, hogy ez mielőbb bekövetkezzen" - nyomatékosította.

"Hősök vagytok!"

Az államfő arról is beszélt: közös erőfeszítéssel sikerült megállítani Romániában a koronavírus-járvány gyors terjedését. Szavai szerint két nehéz hónap végén van túl az ország, és ebben az időszakban a lakosság túlnyomó többsége szigorúan betartotta a hatóságok által bevezetett korlátozásokat.

"Önök, kedves románok, ennek a nemzeti erőfeszítésnek a hősei. Hálámat fejezem ki az önök által hozott áldozatért. Most, hogy véget vetünk e két hónapnyi szükségállapotnak, biztosan kijelenthetjük: együtt életeket mentettünk meg. Így néz ki egy erős és egységes nemzet, és ugyanilyen erősnek és egységesnek kell lennünk az elkövetkező hónapokban is, mert e kegyetlen vírus elleni küzdelemnek messze nincs még vége" - hangoztatta Klaus Iohannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?