Erdély nagy részén erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Elsőfokú (sárga jelzésű) szélviharriadót adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely csütörtök reggel lép érvénybe az ország 28 megyéjében. Szerda estétől pedig instabillá válik az időjárás a régiók többségében.

A meteorológusok szerint csütörtökön 6 és 23 óra között a szél megerősödik, a széllökések sebessége meghaladja az 55-65 kilométert óránként a Bánság déli részén, a Körösök-vidékének északi felében, Máramarosban és Erdélyben.

A hegyvidéken a széllökések elérik a 60-80 kilométer/órás sebességet, a magasan fekvő vidékeken pedig az óránként 90-100 kilométert is.A következő megyékre érvényes a sárga jelzésű riadó: Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Kovászna, Vrancea, Bákó, Hargita, Neamţ, Suceava, Brassó, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szeben, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Bihar, Arad és Temes.

A meteorológusok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy szerda este 11 órától csütörtök este 11 óráig a régiók többségében erősebb szélfúvásra és légköri instabilitásra kell számítani.

A szél fokozatosan megélénkül, előbb a nyugati és északnyugati régiókban, majd az ország középső részén, illetve a keleti és délkeleti területeken. A széllökések 50-55 kilométer/órás sebességet érnek el.

Csütörtökön és a péntekre virradó éjszaka első felében helyenként és időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás. Szélviharok, záporok, zivatarok, felhőszakadások, gyakori villámlások és jégesők várhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?