Minden idők legforróbb nyara vár ránk?

Extrém időjárásra számíthatunk a következő időszakban - hívták fel a figyelmet a meteorológusok.

A meteorológusok szerint a többnyire hó nélkül átvészelt tél után rendkívül forró nyár előtt állunk. Úgy vélik, a hőmérő higanyszála soha nem tapasztalt magasságokba kúszhat, elképzelhetőnek tartják az akár 50 Celsius fokos hőmérsékletet is, ami meteorológiai mérések történetének országos csúcsát jelentené.

A rövid távú előrejelzés szerint az időjárás nagyon szeszélyes lesz. Míg a hétvégén és a hét első napjaiban nem lesz ritka a 30 fokos hőmérséklet sem, addig a hét második fele hirtelen lehülést hozhat. Simona Căpşună meteorológus az Observator portálnak elmondta, az időjárás egyik napról a másikra változhat meg, kánikulai melegek után heves esőzések, viharok és akár 20 celsius fokos lehülés is következhet. 

Június első napjai hűvösek lesznek, elsősorban az ország északi részében. Viszont a hónap közepétől folyamatosan 30 fok fölé kúszik majd a hőmérők higanyszála.

Júliusban és augusztusban pedig tovább folytatódik a felmelegedés, amit viharok, tornádók, jegesesők és áradások ellenpontoznak.

Romániában 1951. augusztus 10-án mérték a legmagasabb hőmérsékletet, a Baraganban. A meteorológusok nem tartják kizártnak, hogy ez a csúcsérték idén megdől, az 50 fokos meleget sem tartják elképzelhetetlennek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?