banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A kormányfő helyett a belügyminiszter nevezi ki a rendőrfőkapitányt

Döntő házként fogadta el a szenátus kedden a Román Rendőrség megszervezését és működését szabályozó 2002/218-as törvényt módosító tervezetet, amely értelmében az Országos Román Rendőr-főkapitányság (IGPR) vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki, és nem a kormányfő.

A tervezetet a szociáldemokrata párti Tit-Liviu Brăiloiu nyújtotta be. A javaslatot a képviselőház 2019. november 27-én elutasította, de a szenátus kedden döntő házként jóváhagyta 91 támogató és 43 ellenszavazattal.

A törvény jelenleg hatályban lévő formája szerint az Országos Román Rendőr-főkapitányság államtitkári ranggal rendelkező vezetőjét a miniszterelnök nevezi ki a belügyminiszter javaslatára, miután konzultált a Rendőrök Országos Testületével. Az új verzió szerint az Országos Román Rendőr-főkapitányság vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki.

A módosított változat azt is előírja, hogy szükségállapot, vagy rendkívüli, a közrendet veszélyeztető helyzet esetén a rendeletekben meghozott intézkedések gyakorlatba ültetését az IGPR koordinálja.

A módosított változat értelmében az önkormányzatoknak alárendelt helyi rendőrség szükségállapot idején – vagy teljes egészében, vagy csak bizonyos településeken – az IGPR fennhatósága alá kerül.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?