Csíki Majális Másként: minden Csík-térségi diákot felszerelnek az online oktatáshoz

Adománygyűjtés indult rászoruló diákoknak a Csíki Majális Másként rendhagyó online esemény alatt. Az Aktív Közélet Egyesület közösségi, családcentrikus rendezvényt a járványhelyzetre való tekintettel költöztették a virtuális térbe, ahol a különböző online tartalmak összesen közel 200 ezer elérést produkáltak két nap alatt.

Az elmúlt hétvégén az online térben zajlott a Csíki Majális Másként kétnapos rendezvénysorozat. A szervezők és partnereik olyan feladatra vállalkoztak, amilyenre nem volt még példa Csíkban, de, mondhatni, Székelyföldön sem – áll az eseményt értékelő, lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Az előző években a Csíki Majális rendezvény fő célja a közösségfejlesztés, a családok összetartása, családcentrikus programok biztosítása volt. Idén a szervezők az online térben, élő adásokkal próbáltak elérni a csíki (és nemcsak) családokhoz, felhívva a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet sok embertársunkat nehéz helyzetbe kényszerítette, és talán nagyobb szükség van a közösségi összefogásra, mint eddig bármikor.

Az online oktatáshoz való hozzáférést segítenék

Az online esemény egyik fő célkitűzése a jótékonyság volt. A rendezvény ideje alatt lehetőség volt digitális eszközök adományázására azoknak a diákoknak, akik eszközök hiányában kimaradnak az online oktatásból, de pénzadományokat is fogadtak a rászoruló családok és idősek segítésére – közölte kedden kiadott értékelőjében az Aktív Közélet Egyesület. 

Az adománygyűjtést nem állítják le a rendezvény végeztével, továbbra is várnak digitális eszközöket és pénzadományokat, hangsúlyozta Becze István, az RMDSZ csíki területi szervezetének ügyvezető elnöke, az esemény egyik főszervezője. „A térségi felmérések alapján sajnos nagyon sokan segítségre szorulnak. Meg kell teremtenünk a nehéz helyzetbe került családok és gyerekek számára a lehetőséget, hogy egyenlő eséllyel induljanak a járványhelyzet után” – mondta el a szervező.

Becze István a Maszol érdeklődésére hozzátette: az első számítógépeket már át is adták az érintett családoknak, és addig kívánják folytatni akciójukat, amíg minden csík-térségi diák hozzájut a megfelelő, oktatást segítő eszközökhöz. A rendezvény egyik színfoltja volt az online pálinkamustra és borkóstoló, ezek részvételi díját szintén jótékonysági célra fordítják a szervezők.

Becze István azt is elmondta: a jótékonyság jegyében közösségi főzést is szerveztek a Csíkcsomortáni Szövetkezet jóvoltából. A Caritasszal együttműködve szombaton és vasárnap 1200 adag meleg ételt szállítottak ki az éppen szolgálatban levő egészségügyi dolgozóknak, a közegészségügyi igazgatóság alkalmazottainak, a mentősöknek, rászoruló idős személyeknek, valamint a Csibész Alapítvány gyermekotthonainak. A minőségi alapanyagokból készült, ízletes ételek elkészítéséről Szőcs Előd szakács gondoskodott, a nagyközönség pedig az élő bejelentkezéseken keresztül betekintést nyerhetett a szövetkezet székhelyén zajló tevékenységbe.

Utólag is elérhetők az online események

A szervező kiemelte: a rendezvény két napjának ideje alatt közel 200 ezer elérést produkáltak az esemény online felületei. A különböző programok továbbra is elérhetőek, így ez a szám még emelkedik a napokban.

 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint az RMDSZ támogatásával megszervezett kétnapos rendezvény során a kicsik kézműves-foglalkozáson, gyerektornán vehettek részt, rajzfilmzenéket énekelhettek, valamint a Székelyföldi Legendárium jóvoltából esti mesét nézhettek. A felnőttek a majálison többféle sportággal ismerkedhettek meg, érdekes előadásokat hallgathattak az egészséges táplálkozás, sportpszichológia, kertészkedés témájában, de betekintést nyerhettek olyan székely termelők vállalkozásaiba is, akik jó példával szolgálnak azoknak, akik itthon képzelik el a jövőt. Az érdeklődők fotópályázatra is benevezhettek.

A Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, valamint a csíki hegyimentő-csapat szervezésében a megyén belül található turistautak ismeretéről állítottak össze egy kvízt. Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba az otthonában, lányai segítségével készítette el a hagyományos majálismenüjét, Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó ízes történeteivel egy kis időre elfeledtette az összes problémánkat, vasárnap pedig online közvetített szentmisén Böjte Csaba gondolataival lehettek gazdagabbak a résztvevők. Vaszi Levente, a Zúgató zenekar, Vrencsán Anita és Tímár Erika Kóstelekről járult hozzá a kulturális percekhez, a humorért pedig a Pittyes2es és Gyufa felelt.

A koncertek sem maradtak el: szombaton a helyi Benedek Évi és zenekara mellett a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar szórakoztatta az otthoni majálisozókat, bejelentkezett és köszöntötte a Csíki Majális Másként résztvevőit a Bagossy Brothers Company, Sárik Péter és Falusi Mariann, valamint a Zanzibar együttes. Ezt követően Dj Zsola és Dj Kazi éjszakába nyúló retro-partival zárta a napot. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?