Belügyminiszter: indokolt az 112 tárcsázása, ha maszk nélkül tüsszent valaki a metróban

Büntetőjogi felelősségre vonás várhat arra a személyre, aki a metróban nem visel maszkot és eltüsszenti magát – nyilatkozta Marcel Vela belügyminiszter egy interjúban, aki szerint ilyen esetben indokolt, hogy az állampolgárok az 112-őt tárcsázzák. 

George Buhnici újságíró a szaktárca vezetőjét arról kérdezte, hogy mi a teendőnk akkor, ha a metróban valaki tüsszent mellettünk és nem visel maszkot, szúrta ki egyebek mellett a Mediafax. Marcel Vela szerint ilyen esetben értesíteni lehet az 112-őt, mert az illető személyre büntetőjogi felelősségre vonás várhat, cselekedete a fertőző betegségek leküzdése meghiúsításának minősül.

Hozzátette, a rend őrei fogják ellenőrizni az utasok maszkviselését a metrólejáróknál, más tömegközlekedési eszközök esetében a rendőri felügyeletről egyelőre nem született döntés.

Mint ismert, a hatóságok szándékai szerint május 15-től a tömegközlekedési járműveken, üzletekben, munkahelyen és minden zárt nyilvános térben kötelező lesz az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése. 

Fokozatosan fognak szankcionálni

Hétfőn este a Digi 24 műsorában Ludovic Orban miniszterelnök arról beszélt: fokozatosan fogják bevezetni a szankciókat a maszkviselés szabályának áthágása esetén. „Biztos, hogy lesz egy szankció egy idő után, de úgy gondolom, ennek fokozatosan kell történnie. Nem kell nekiállnunk büntetni az embereket. A lényeg az, hogy az emberek megtanulják, hogy maszkot kell viselni. Maszkot kell tartaniuk maguknál. A munkáltatók pedig maszkot kell hogy biztosítsanak a személyzet számára” – mondta.

Orban úgy vélekedett, Romániában nem lesz maszkhiány, ugyanis már 23, hatósági engedéllyel rendelkező gyártó van országszerte, amely maszkokat állíthat elő. Arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a szájmaszkok árának kontroll alatt tartását, Orban nemleges választ adott, írta az Agerpres.

A kormányfő ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a munkaügyi minisztériummal együttműködésben olyan jogszabályon dolgoznak, amely lehetővé teszi majd, hogy a minimálbérből élő állampolgárok ingyen jussanak szájmaszkokhoz. Azok a tanulók, akiknek június másodika és 12-e között be kell menniük az iskolába, hogy részt vegyenek a képességvizsgát és érettségit megelőző előkészítő órákon, szintén maszkokat fognak kapni a tanügyminisztérium révén – mondta még Orban.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapfotó forrása: Facebook

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?