FRISSÍTVE – Törvénytervezetet dolgoztak ki a vészhelyzet idejére vonatkozó szabályokra

FRISSÍTVE: A szükségállapotot felváltó vészhelyzet idejére vonatkozó szabályokra és azok betartásával kapcsolatos törvény tervezetét ismertette a hétfő délelőtti kormányülés elején Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter.

A hétfői kormányülésnek az egyetlen napirendi pontja a törvénytervezet megvitatása és elfogadása volt. Az igazságügyi miniszter szerint szeretnék, ha a parlament sürgősségi eljárással elfogadná majd a jogszabályt, mert május 14-én, csütörtök éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot, és péntektől a készenlét egy enyhébb formája, a vészhelyzet váltja fel.

Törvényre azért van szükség, mert míg az alkotmány az államfői hatáskörbe utalja a sürgősségi és szükségállapot kihirdetését, a vészhelyzetről nem rendelkezik az alaptörvény. A vészhelyzetet egy korábbi sürgősségi kormányrendelet értelmében a kormány hirdeti ki. Mivel a május 15-ét követő időszakban is érvényben akarnak tartani bizonyos korlátozásokat – például feltételekhez kötnék a települések elhagyását –, szükség van egy parlamentben elfogadott törvényre, mert az alkotmány szerint az alapvető egyéni jogok, mint például a szabad mozgás és közlekedés nem korlátozhatók a törvényhozás jóváhagyása nélkül. 

 

A tanácskozás elején Ludovic Orban miniszterelnök úgy kommentálta az alkotmánybíróság múltheti döntését, amellyel helyt adott a Nép Ügyvédje fellebbezésének a kijárási tilalom megsértése esetén kiszabható bírságok mértékének megemelése ellen, hogy kivették a kormány kezéből a rend fenntartásának az eszközét. Orban szerint azért van szükség korlátozásokra és bírságokra, hogy „ne semmisüljenek meg a járvány ellen védekezés háromhavi eredménye".

Marcel Vela belügyminiszter a kormányfőnek az mondta, hogy az ombudsman a vészhelyzet kihirdetését is megtámadta az alkotmánybíróságon, amely május 13-án, szerdán hirdet ítéletet az ügyben. A taláros testület döntésétől függ, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be május 15-től kezdődően.

FRISSÍTÉS: A kormány elfogadta a törvénytervezetet és továbbította a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárással megvitassa és szavazásra bocsássa – jelentette be a kormányülés végén Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?