Túlzsúfolták a vendégmunkásokat hazaszállító autóbuszt

A befogadóképesség több félszeresével több utast ültettek fel arra az autóbuszra, amely csütörtökön a nagylaki határátkelőhelyről szállította haza az Ausztriából hazatérő vendégmunkásokat. A hatóságok hárítják a felelősséget, amiért a koronavírus-járvány miatt előírt alapvető óvintézkedéseket nem tartották be a járművön.

Csütörtökön került fel a közösségi oldalakra és a videomegosztó csatornára egy felvétel, amelynek leírása szerint a 40 férőhelyes autóbuszra 60-80 személyt zsúfoltak fel, Ausztriából hazatérő vendégmunkásokat. A járművön szorosan egymás mellett ülve, sőt még állva is utaztak, ami nemcsak járványügyi szempontból nem szabályos, de közlekedésbiztonsági kihágásnak is minősül.

Az osztrák és a magyar hatóságok pontosan megszervezték a hazatérő vendégmunkások útját Bécstől a nagylaki határátkelőig, ott az utasok gyalog jöttek át román oldalra, ahol négy-öt órát várakoztatták őket, majd buszra kellett szállniuk, hogy hazavigyék őket, ahol a hatóságilag elrendelt elkülönítésbe vonulnak.

A szabályellenes utazásról nyilvánosságra került felvételek nyomán az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség kiadott egy közleményt, hogy nem az intézmény járműve szerepel a felvételen. A megyei közegészségügyi igazgatóságnak „nem volt tudomása” a történtekről, az Arad megyei határrendészet szóvivője pedig nem reagált a sajtó megkeresésére.

Egyedül Gheorghe Stoian Arad megyei prefektus adott ki egy nyilatkozatot, miután a helyszínen tájékozódott. A közlemény szerint elrendelték, hogy csak annyi utas ülhet fel egy járműre, ahány férőhely van, senki sem utazhat állva (ami amúgy is szabályellenes lenne), a buszokat minden út után fertőtleníteni kell, s állandó készenlétbe helyeznek egy-egy járművet, amelyek Bihar, illetve Temes megye határáig szállítják a hazatérő vendégmunkásokat.

Stoian szerint naponta 3-400 személy jön át gyalog a nagylaki országúti és autópálya-határátkelőhelyen.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?