Nem kéjutazás: fél napig várakoztattak a hatóságok egy hazatelepített csoportot a határon

Fél napig várakoztattak hétfőn a román hatóságok a nagylaki vámban egy harminc fős, román állampolgárokból álló csoportot, amelynek tagjai olaszországi turista- és szállodahajókon dolgozó vendégmunkásokból állt – számolt be az Antena3. A társaság Maszolnak nyilatkozó tagja azt mondta: csak azután gyorsult fel az ügyintézés és ültették buszra őket, hogy a tévécsatorna foglalkozott az üggyel.

A koronavírus-járvány megbénította szinte egész Olaszországot, az idegenforgalom (is) teljesen leállt, és a turistahajókon szolgáló vendégmunkásoknak – akiknek munkahelyük és „otthonuk” is az óceánjárók voltak – ellehetetlenült az ott-tartózkodásuk. Kéthetes karantént követően a diplomáciai egyeztetések után hazaszállították őket. A hétfőn utazó harminc fős csoport minden tagja igazolással rendelkezett arról, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje – mondta egy nő az Antena3-nak, kifogásolva, hogy a román hatóságok ennek ellenére sem voltak hajlandók foglalkozni velük, sőt még csak a legelemibb szükségleteiket sem biztosították.

Sikerült felvennünk telefonon a kapcsolatot egy szilágysági magyar hölggyel, aki a többiekkel várakozott a határon, de megkért, hogy a nevét ne közöljük. Annyit árult el, hogy könyvelőként dolgozott az egyik hajó adminisztrációján, és négy kollégájával, valamint 25 másik román állampolgárral (akik más hajókon dolgoztak) jött haza.

„Most indultunk el, egy perce” – mondta, amikor este fél hétkor felvette a telefont. Hozzátette, hogy reggel hét órakor értek a határátkelőhelyre. „A magyar oldalon le kellett szállnunk, és a csomagokat a kézben hozva átjönni a határon. A román hatóságok azt mondták, hogy tudnak rólunk, de azért tart sokáig az ügyintézés, mert szinte mindenki más-más megyéből való” – idézte fel.

Riportalanyunk is megerősítette, hogy valóban mindenkit teszteltek indulás előtt, és senkinek sem lett közülük pozitív a tesztje. Ehhez képest nem mondták, hogy Romániában karanténba kell-e vonulniuk vagy sem, netán házi elkülönítést rendelnek el számukra. „Március 14-től kéthetes karanténban voltunk már a hajón, mert senkit sem engedtek leszállni, utána pedig teszteltek mindenkit, és negatív eredmények lettek” – tette hozzá.

A toszkánai Piombino kikötőjéből vasárnap délelőtt indultak busszal, ausztriai és magyarországi átszállással érkeztek meg Nagylakig – ha hosszú is, de megszervezett volt az út odáig, ám utána kész rémálom következett. „Azt mondták, hogy azért nem jöhettek értünk a hozzátartozók, mert még nem tudni, hogy karanténba megyünk-e vagy sem. Mindenki telefonált az ismerőseinek, újságoknak, tévéknek, és csak miután az Antena3-on megjelent a riport, intézkedtek és küldték el a buszt” – ecsetelte a helyzetet.

Minden fáradtságnál rosszabb azonban a bizonytalanság: még azt sem tudták, hová indult velük a jármű. „Én Zilahra szeretnék eljutni, de állítólag előbb Temesvárra visznek" – mondta csalódottan.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?