banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Erdélyi koronamonitor: csökkenőben a járvány terjedési sebessége

Új elemekkel bővült az Erdélystat interaktív vizualizációs térképe, amelyen a romániai járványhelyzet mellett az erdélyi, illetve a megyei adatok is nyomon követhetőek. A koronamonitor itt érhető el.

A legtöbb mutató szerint a fertőzések terjedési sebessége lassulóban van, az igazolt aktív fertőzöttek száma április 29-én tetőzött (7 734 személy), azóta csökkenő tendencia figyelhető meg. Ennek magyarázata, hogy az aktív esetek napi változása az elmúlt hét napban többször is negatív értékű volt, amikor a meggyógyultak száma meghaladta az új fertőzöttekét.

Szintén a járvány terjedési sebességének csökkenését jelzi a folyamatosan növekvő duplázódási idő, ami azt mutatja, hogy hány nap alatt kétszereződik meg a fertőzöttek száma. Ez jelenleg mind országos, mind pedig Erdély szintjén 22 napra nőtt, miközben például április 20-án Romániában 14, Erdélyben pedig 12 nap volt.

A halálesetek számában még nem látszik a csökkenő tendencia, átlagban napi 25-26 személy veszíti életét a koronavírus okozta megbetegedés következtében. Az eseti elhalálozási arány (az igazolt fertőzöttek, illetve az elhunytak számának hányadosa) országos szinten 6 százalék, az erdélyi régióban 7 százalék.

Regionális összehasonlításban az egymillió főre jutó halálesetek szerint Románia a 20. ország Európa 45 állama közül. Az aktuális adatok szerint az országban 45 haláleset jut egymillió főre, a nagyobb európai országok közül Belgiumban (720 eset), Spanyolországban (553), Olaszországban (491), az Egyesült Királyságban (443), Franciaországban (395) magas ez a mutató a worldometers.info összesítése szerint.

Románián belül a százezer lakosra jutó bizonyított fertőzöttek száma alapján Moldva a leginkább érintett régió (142 fertőzött/százezer lakos), Erdélyben és a fővárosi régióban ez az érték 75, és a legkevésbé érintett a havasalföldi terület (26). Erdélyen belül a dél-erdélyi régió a leginkább érintett (elsősorban Hunyad megye, de Brassó és Szeben is átlagon felüli), ezt követi a Bánság (Arad 150 esettel/százezer lakos, a második legfertőzöttebb megye az országban Suceava után). 

A legjobb relatív mutatói Észak-Erdélynek és Székelyföldnek vannak. A magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kovászna és Maros a leginkább érintett (mintegy 100 fertőzött/százezer lakos), ezt követi Bihar (85), Kolozs (63), Szilágy (21), Szatmár (16), illetve Hargita, ahol csupán 7 igazolt eset jut százezer lakosra.

Az Erdélystat által készített koronamonitor adatainak forrását az egészségügyi minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által közölt adatok képezik (stirioficiale.ro, ms.ro, dsu.mai.gov.ro).

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?