Online oktatás: ezt kéri állásfoglalásában a székely nagycsaládosok egyesülete

Az online oktatással kapcsolatosan megfogalmazta kéréseit, ajánlásait a kovásznai központú Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete. Az állásfoglalásban arra kérik a döntéshozókat, legyenek tekintettel a koronavírus-járvány időszakban a többgyerekes családok különleges terheire és gondjaira.

A nagycsaládosok általános tapasztalata, hogy több szempontból is nehéz feladat, ha három vagy több gyereknek egyszerre kell otthon biztosítani az online oktatás feltételeit. Ezzel kapcsolatban az egyesület Facebook-oldalán megjelent állásfoglalásban kifejtették: a család eddigi informatikai eszközszükséglete már nem elegendő, illetve az internetkapcsolat minősége is elégtelennek bizonyulhat, ha egyszerre három gyerek vesz részt valamilyen konferencia típusú beszélgetésen, emellett esetleg még a szülők is otthonról dolgoznak.

Az állásfoglalás szerint a legnagyobb kihívás az lehet, hogy a szülők energia- és időgazdálkodása nem bírja a terhelést különösen ott, ahol kisebbek a gyerekek. „Mi éjt nappá teszünk gyerekeinkért, de minden embernek van egy maximális terhelhetősége és azt gondoljuk, hogy figyelembe kell venni azt is, hogy a szülőknek is van munkája és/vagy munkahelye” – írják.

Ne állítsák a szülőket megoldhatatlan feladatok elé

Mindezek alapján az egyesület azt kéri a döntéshozóktól és pedagógusoktól egyaránt, hogy vegyék figyelembe a nagycsaládok speciális terheit, lehetőségeit, ne állítsák a szülőket megoldhatatlan feladatok elé. Csökkentsék a szülők felé érkező kérések és üzenetek számát, tegyék rendezetté, átláthatóvá, tervezhetővé az oktatás folyamatát, tartsák tiszteletben a szabadidőhöz, a magánélethez való jogát a családoknak.

Javasolják, hogy az intézmények használjanak egységes, intézményi szinten konfigurált LMS (Learning Management System) rendszert, mely által rendszerezetté válik az online tanítás/tanulás folyamata, a szülők is aktív felhasználói a rendszernek és átlátható keretek közt követhetik gyerekeik tevékenységeit, elvégzett, vagy éppen elvégzetlen feladatait. A tananyagot és követelményeket előre néhány napra töltsék fel a pedagógusok és azon menet közben ne változtassanak.

„Bízzanak meg bennünk, szülőkben, bízzák ránk a feladatok ütemezését és a gyerekek ellenőrzését. Ne kelljen minden mozzanatról fotódokumentációt készíteni és Facebook-csoportok sokaságát követni” – áll az állásfoglalásban.

Családok szintjén mérjék fel az eszköz-ellátottságot

Az egyesület azt is javasolja, hogy ne gyerekek, hanem családok szintjén végezzék a felmérést arra vonatkozóan, hogy melyik gyerek rendelkezik számítógéppel, okos eszközzel, mert ha egy családban van egy laptop, vagy táblagép és három-négy gyerek, akkor „a probléma nincs megoldva”.

Kérésükben azt is megfogalmazzák: fordítsanak több figyelmet a szülők és gyermekek digitális képességeinek fejlesztésére, hívják fel a figyelmet az online világ veszélyeire, tanítsák meg a családokat, hogy miként kell védekezni és amennyiben lehetséges, csökkentsék a gyerekek digitális lábnyomát, ne kérjenek online módban olyasmit, ami offline is megoldható volna. Különösen ott, ahol egyszerre több gyermek is gép előtt ül, a szülőknek nagyon komoly kihívás a biztonságukra figyelni.
Az állásfoglalásban kitérnek a képernyő előtt töltött idő maximális ajánlott kereteire is (szinkron + aszinkron oktatás, játékok stb.) naponta: I-IV osztály max. 90 perc/munkanap, V-VIII osztály max 150 perc/munkanap, IX-XII. osztály max 210 perc/munkanap. „Ha a gyermekeink ennél több időt töltenek képernyő előtt, az sok szempontból káros lehet rájuk nézve” - figyelemztetnek.

Az állásfoglalás zárásaként a magyar érdekvédelmi, politikai szervezetekhez fordulva kérik: országos szinten javasolják a 16 éve változatlan, ebben a formájában mára szinte értelmetlenné vált 200 eurós számítógép vásárlási jegyekre vonatkozó országos program átalakítását. Emellett kérik, hogy a jelenlegi max. 250 lej/fő családi jövedelem küszöböt duplázzák meg, illetve olyan esetben, ha egy családból három vagy több gyermek tanul romániai oktatási intézményben, ettől a feltételtől teljes mértékben tekintsenek el, jövedelemszinttől függetlenül támogassák a nagycsaládosok eszközbeszerzését. Javasolják, hogy a 200 eurós jegy értékét emeljék legalább 300 euróra.

 

(Címlapi illusztráció forrása: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?