Moduláris kórház építését támogatja a Maros megyei önkormányzat

Rendkívüli tanácsülésen döntött pénteken a Maros megyei önkormányzat arról, hogy jelentős összeggel támogatja azt a beruházást, amelynek keretében koronavírusos betegeket ellátó kórházzá alakítják át a marosvásárhelyi orvosi egyetem sportcsarnokát.

A Maros Megyei Tanács erre a célra 1 031 000 lejt utalt a Marosvásárhely Megyei Sürgősségi Klinikai Kórháznak, az új moduláris kórház ügykezelése ugyanis nem a megyei kórház, hanem az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó sürgősségi kórház hatáskörébe tartozik.

Péter Ferenc megyei tanácselnök a kórházépítés támogatását az óvatossággal magyarázza. Állítása szerint a Gheorghe Marinescu utcában található kórházépületben, ahol a koronavírusos betegeket kezelik, még vannak bőven szabad helyek, fontosnak tartja azonban egy alternatív helyszín előkészítését arra az esetre, ha megnövekszik a betegek száma, és a kórháznak már nem lesz kapacitása több koronavírussal fertőzött személyt fogadni.

„A Maros Megyei Vészhelyzeti Bizottság döntött arról, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem sportcsarnoka legyen átalakítva moduláris kórházzá a koronavírusos betegek számára. A Maros Megyei Tanács pénzügyileg támogatja a projekt megvalósítását, a munkálatok koordinálása és kivitelezése a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház feladata” – fogalmazott a tanácselnök.

A moduláris kórház 90 ágyat foglal majd magában, ahol azokat a koronavírusos betegeket fogják kezelni, akik enyhe és közepesen súlyos tüneteket mutatnak, illetve azokat a fertőzött személyeket, akik tünetmentesek. Ennek építéséről tíz nappal ezelőtt döntött a Maros megyei prefektúra.

Az orvosi egyetem udvarán levő sportcsarnok kórházzá alakításához szükséges felszereléseket már megrendelte a felsőoktatási intézmény, várhatóan a hét második felében le is szállítják azokat. Az egyetem vezetői szerint orvosi eszközök felszerelésével más pácienseket is át tudnak itt venni a kórházaktól.

Maros megyében eddig 335 igazolt koronavírusfertőzésről tudnak a hatóságok, 1505 személyt otthonaiban különítettek el és hatósági megfigyelés alatt vannak, 277-en intézményes karanténban, 47 személyt pedig a fertőzés gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak. Eddig 75 személyt minősítettek gyógyultnak, 29-en pedig belehaltak a kór szövődményeibe, köztük a legfiatalabb romániai koronavírusáldozat, egy 26 éves fiatalember, aki kórosan elhízott volt. Péntekig 55 egészségügyi alkalmazott biológiai mintáiban mutatták ki a koronavírust.

Kiegészítették a klinikai kórház költségvetését

A pénteki tanácsülésen a Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetését is kiegészítették 66 000 lejjel, amely adományokból származik, és védőfelszerelések vásárlására fordíthatja a kórház. A 8. sz. katonai rendelet előírásainak megfelelően a megyei önkormányzat szálláshelyet és napi háromszori étkezést biztosít kérésre azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak, akik a koronavírusos betegeket kezelik és a szolgálati idejük alatt nem akarnak hazamenni a családjukhoz.

Jelenleg Marosvásárhelyen 180 egészségügyi dolgozó számára biztosít a megyei tanács szállást és étkezést, valamennyien a Maros Megyei Klinikai Kórház alkalmazottai. A költségek fedezésére a mai ülésen 1.700.000 lejt különített el a megyei önkormányzat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?