Mungiu nem sértődött meg a paródián

A Spielberg koldusaként kiparodizált Cristian Mungiu román rendező a francia Canal+ szatirikus tévéműsorát nem érzi sértésnek, és szerinte nem kéne általánosítva értelmezni a helyzetet, hogy a franciák lenéznék a románokat.

„Bármennyire is kellemetlenül érint bennünket, románokat egy ilyen gesztus, nem szabad az általánosítás hibájába esnünk. Az a megtiszteltetés, hogy tagja lehetek a cannes-i filmfesztivál zsűrijének, és hogy többek közt a Canal+ is közvetítette a filmjeit” – nyilatkozta a Mediafaxnak a rendező.

Hozzátette: egyszerűen az történt, hogy egy paródiaműsorban egy sztereotípiát használtak fel, amelynek létezése nem tagadható. „Ha annyira bánt minket, mit gondolnak rólunk mások, arra kéne inkább koncentrálnunk, mit tehetünk azért, hogy ne legyen alapja az ilyen sztereotípiáknak. Úgy gondolom, a román művészek sokat tettek azért, hogy a Romániáról szóló jó és rossz hírek egyensúlyba kerüljenek, de mindenkinek egyenként tennie kéne azért, hogy változzon a rólunk kialakult általános kép” – mondta Mungiu.

Arra is felhívta a figyelmet a rendező, hogy különösen oda kéne figyelnie a román sajtónak és közvéleménynek arra, hogyan reagál egy ilyen esetre, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy ha sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki, a bolhából elefántot csinálnak, akkor ez még inkább ront a románság megítélésén.

A szerda este kezdődött fesztivál apropóján aznap egy szatirikus műsorban Spielberget és Mungiut is kifigurázták. A Mungiut megjelenítő bábu a zsűrielnök Spielbergtől próbál egy kamerát koldulni, közben pedig szerencsételn családi helyzetéről panaszkodik.

Kapcsolódók

Kimaradt?