„Koldusbotra juttatták” Mungiut a franciák

A cannes-i filmfesztivál zsűritagját, Cristian Mungiu román rendezőt szatirikus műsorában mint „Spielberg koldusát”parodizálta ki szerda este a Canal+ francia tévécsatorna.

A szerda este megnyitott filmfesztiválon a zsűri elnöke Steven Spielberg lesz, aki a bábokkal kivitelezett tévéműsorban biciklin vonul be a fesztivál helyszínére, csomagtartóján E.T.-vel, majd miután elegánsan integetett  az őt éljenzőknek, odalép hozzá a Mungiut megjelenítő bábu, és kuncsorogni kezd, hogy Spielberg adjon neki egy kamerát, nincs pénze, hogy vegyen magának. Ráadásul azt is elpanaszolja, hogy az apja börtönben van, az anyja beteg, és neki kell vigyáznia a kisbabára, aki hirtelen az ölében is terem.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JsgMMg6VLkw

A cannes-i filmfesztivál megnyitó ünnepsége újabb lendületet adott a románság kifigurázásának folytatására annak apropóján, hogy Cristian Mungiut, aki több ízben nyert díjat Cannes-ban: 2007-ben 4 hónap, 3 hét, 2 nap, 2012-ben pedig A dombokon túl című filmjével, idén felkérték, hogy vállaljon szerepet a bírálóbizottságban. A román sajtó megalázónak és méltatlannak tartja a tévés szatíra gesztusát.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EG2jPJCiZlM

Ráadásul nem ez az első eset, hogy francia tévéműsorokban kiparodizálják a román társadalmat, és ezek mindegyikében közös, hogy koldusokként szerepeltetik őket.Áprilisban Jonathan Lambert ismert francia humorista értelmezte újra tévékamerák előtt a tipikus román köszönést, bemutatva és be is tanítva közönségének: enyhén meghajolsz, jobb karod kinyújtod felfelé fordított tenyérrel, éppen úgy, ahogyan a koldusok kéregetnek.

A Canal+ legutóbb szeptemberben vette célkeresztbe Romániát, Bukarestet szemétládához hasonlítva. Szatirikus tévéműsoruk (Les Guignols de l'Info) 25 éves múltra tekint vissza, a politikai élet, a sztárvilág, az aktualitások köréből válogatja témáit, amelyek elé görbe tükröt tart.

Kimaradt?