Online petíciót indítottak Hargita megyében több koronavírus-teszt elvégzéséért

Elvi határozatot fogadott el Hargita Megye Tanácsa arról, hogy kérik az egészségügyi minisztertől a vonatkozó 414-es rendelet módosítását, hogy lehessen több koronavírus-tesztet elvégezni. Az erre vonatkozó petíciót online lehet aláírni a korona.hargitamegye.ro honlapon, az aláírásokat a héten gyűjtik.

Naponta 300 koronavírus-tesztet tudnak elvégezni Hargita megyében, Csíkszeredában kettő, Székelyudvarhelyen egy berendezés áll rendelkezésre ehhez – mondta el keddi videó üzenetében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a hatályos minisztériumi rendelkezések alapján ennek a kapacitásnak a töredékét tudják kihasználni, hétfőn például összesen 40 tesztet végeztek el a megyében. Hiába tett engedményeket az elvégezhető tesztek számára vonatkozóan a rendelkezés, de Borboly Csaba szerint még így sem lehet elvégezni a szükséges számú vizsgálatot.

A megyei tanács rendkívüli ülésén elvi határozatot fogadtak el egy petíciót indításáról annak érdekében, hogy az egészségügyi minisztérium változtassa meg a tesztelések számára vonatkozó 414-es számú rendeletet.  Azt szeretnék elérni, hogy a karanténba, illetve házi elkülönítésbe helyezett személyeken a 14 napos kötelezően előírt időszak lejártával elvégezhessék a koronavírus-tesztet, majd az előírt kontroll-vizsgálatot, amennyiben erre van szabad kapacitás. A petíciót a korona.hargitamegye.ro oldalon lehet támogatni, ezen a héten várják az aláírásokat.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?