Sokszor megbélyegzik a fertőzött egészségügyi alkalmazottakat

Ha igénylik, a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi alkalmazottak részesüljenek pszichológiai konzultációban – kéri a Sanitas egészségügyi szakszervezet háromszéki vezetője.

Vasile Neagovici beadvánnyal fordult az országos szakszervezeti tömbhöz, hogy kezdjen tárgyalásokat az egészségügyi minisztériummal a koronavírus-fertőzött egészségügyi alkalmazottaknak nyújtott pszichológusi segítségről.

Vasile Neagovici szerint a fertőzött egészségügyi alkalmazottak egy része otthoni karanténban van, és úgy érzi, a rendszer megfeledkezett róluk, másrészt előfordult, hogy a koronavírussal fertőzött orvosokat, asszisztenseket, ápolókat megbélyegezték, ezért pszichológusi segítségre lenne szükségük, hogy mihamarabb visszatérhessenek munkahelyükre.

A háromszéki szakszervezeti vezető rámutatott: az egészségügyi alkalmazottak munkahelyen áldozták fel magukat, ezért munkaadójuk kellene biztosítania számukra a napi pszichológusi távkonzultációt, ezzel is hozzásegítve őket, hogy minél gyorsabban visszatérjenek munkahelyükre.

Vasile Neagovici beadványában azt is kéri, hogy a hivatásuk gyakorlása közben megfertőzött egészségügyi alkalmazottakat ne „büntessék” fizetésük csökkenésével, vagyis az az orvos, asszisztens vagy ápoló, aki lakhelyi elkülönítésbe, intézményes karanténba vagy kórházba kerül koronavírus miatt, kapja meg a teljes fizetését nem csak a kényszerszabadság során járó 75 százalékot.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Vasile Neagovici - a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?