FRISSÍTVE – Változtatnának a koronavírus-tesztelés prioritásán

FRISSÍTVE: Elsősorban a fertőzöttekkel érintkező egészségügyi alkalmazottak, illetve a dialízisre szoruló páciensek tesztelését akarják felvenni a prioritások közé – mondta kedden Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár a koronavírus-tesztelés stratégiájának tervezett módosításáról.

Moldovan a Digi 24 televíziócsatornának adott nyilatkozatában azt mondta: Romániában most elméletileg 57 olyan laboratórium van, amely alkalmas a koronavírus-tesztek elvégzésére, de ezek közül valójában jelenleg csak 43-at használnak erre a célra.

Azt, hogy kiken végzik el a koronavírus-tesztet, az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi intézet közös szakértői bizottsága által kidolgozott protokoll alapján döntötték el. Ezen a protokollon szeretnének módosítani, amennyiben sikerül elérni, hogy naponta akár 7000 tesztet is el lehessen végezni – magyarázta az államtitkár, aki szerint egy-két héten belül elérhetik ezt a kapacitást.

„Ennek érdekében ismét összehívtuk az említett szakértői bizottságot, amely járványügyi szakemberekből, bakteriológusokból áll, hogy újragondoljuk ezt a protokollt. Jelenleg az elemzés szakaszában vagyunk. Sorba vettük a kiindulási pontot képező adatokat, és holnap ismét összeülünk, hogy megszövegezzünk egy dokumentumot ezzel kapcsolatban. Még nem született döntés, de arról tanakodunk, hogy több tesztelés történjen a dialízisre szoruló páciensek és egészségügyi személyzet soraiban, valamint általában azon egészségügyi dolgozók között, akik a frontvonalban vannak” – mondta Moldovan.

Arról is beszámolt, hogy a tesztelésre megvásárolt laboratóriumi felszereléseket kevesen tudják kezelni, a hozzáértő személyzet kiképzése nehézkesen történik. „Amint képzett szakembereink lesznek, több laboratóriumot fogunk tudni működtetni” – tette hozzá.

Remélik, hogy az egészségügyi rendszer elbírja a járvány tetőzését

A hatóságok bíznak abban, hogy az egészségügyi rendszer elbírja az új koronavírus-járvány tetőzését. Moldovan elmondta: jelenleg több mint 3000 koronavírus-fertőzött van beutalva a romániai kórházakba, közülük kevéssel több mint 200-at kezelnek intenzív osztályon, és 34 szorul lélegeztetőgépre. Hozzátette: az adatok azt jelzik, hogy egyelőre az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott 400 ágynak csak mintegy fele van elfoglalva. Az államtitkár szerint a romániai egészségügyi rendszer elbírja a járvány miatti terhelést, ha nem kétszereződik meg a kórházba utalt fertőzöttek száma.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?