Fertőtlenítenek a tömbházakban és felügyelik a romatelepeket Csíkszeredában

A húsvétot követő szerdán folytatják a csíkszeredai tömbházlakások fertőtlenítését. A munkák során figyelembe veszik a 65 éven felüliekre vonatkozó kijárási szabályozásokat is. A hatóságok fokozottan felügyelik a város romatelepeit.

A városi katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülését követően a bizottság elnöke, Ráduly Róbert polgármester ismertette a megyeszékhelyre vonatkozó legfrissebb adatokat. Ezek szerint otthoni elkülönítésben 140-en, intézményes karanténban 35-en tartózkodnak Csíkszereda közigazgatási területén. A csütörtöki és pénteki nap folyamán az intézményes elkülönítésben tartózkodók többségének lejár a 14 napos időszaka, és elhagyhatja az elkülönítő helyszíneket.

A polgármesteri hivatal 202  65 év feletti személlyel vette fel a kapcsolatot, közülük 41 fő igényelte a városháza segítségét a napi bevásárlásokban az Időseinkért elnevezésű önkormányzati program keretében. A város hajléktalanszállóján 19 személy tartózkodik, közülük 11-en étkezésre is jogosultak - mondta el a városvezető.

Ráduly Róbert beszámolt arról is, hogy folytatódik a csíkszeredai tömbházlakások fertőtlenítése. A munkák második körét a húsvétot követő szerdától péntekig fogják elvégezni az arra szerződött szakcég munkatársai. A fertőtlenítések időzítésénél figyelembe vették a 65 év felettiek kijárását korlátozó szabályozást, ennek értelmében 8 és 11, valamint 13 és 20 óra között fognak a lépcsőházakban fertőtleníteni – részletezte a polgármestet.

A tömbházak bejáratához kötelezően előírt kézfertőtlenítő adagolók felszerelését folyamatosan végzi az önkormányzat. A polgármester azt is elmondta, hogy sikerült valamennyi fertőtlenítőszert is megrendelni, amivel az adagolókat várhatóan a jövő hét elején fel tudják tölteni.

A városvezető beszámolt arról is, hogy a szakhatóságok együttműködésével szerdán megnyitották a városi piac fedett részét, ahol a húsvéti bárányhús biztonságos beszerzésére van lehetőség. Ráduly Róbert szerint ha kedvezőek tapasztalatok, akkor a húsvéti bárányszezont követően több termelőnek is lehetőséget tudnak biztosítani az árusításra.

Újságírói kérdésre Ráduly Róbert úgy fogalmazott: a csendőrség és a rendőrség munkatársai egymás között felosztva látják el a város romák lakta telepeinek hatósági felügyeletét. Ezáltal próbálják meg biztosítani a rendkívüli óvintézkedések betartását a roma közösségekben.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?