Meghibásodott az egyik Hargita megyei koronavírus-tesztelő műszer

Felhívással fordult a lakossághoz Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője, miután meghibásodott az egyik Csíkszeredában működő koronavírus tesztgép. Az intézmény új felszerelés vásárlásáról döntött, ehhez a közösség anyagi segítségét kérik. Két vállalkozás felajánlásának köszönhetően a 30 ezer eurós vételárból 13 ezer euró már rendelkezésre áll.

Tar Gyöngyi és Borboly Csaba, megyei tanácselnök video-üzenetben tájékoztatott arról, hogy a Csíkszeredában található két koronavírus kimutatására alkalmas tesztgép közül a megyei egészségügyi igazgatóságnál működő meghibásodott.  

Az egészségügyi igazgatóság laboratóriumának főorvosa, Dr. Krausz Ludovic Tibor szerint a tesztgép egyik fontos funkciója esett ki, a hiba nem javítható. „A tesztelést egyelőre le kellett állítanunk, egy új gépre van ahhoz szükségünk, hogy újraindíthassuk” – mondta a főorvos.

Tar Gyöngyi elmondta: az intézmény nem rendelkezik a gép megvásárlásához szükséges pénzösszeggel, ezért a megye lakosságának segítségét kérik. Borboly Csaba kiemelte: az új berendezés megvásárlásához 30 ezer euróra van szükség. Az elnök elmondta, hogy két ásványvíz-palackozással foglalkozó cég felajánlásának köszönhetően 13 ezer euró már rendelkezésre áll, így a fennmaradó 17 ezer euró összegyűjtését tűzték ki feladatul.

 
 

A Hargita megyei prefekúra szerdai tájékoztatása szerint a két csíkszeredai műszer segítségével eddig 140 koronavírus-tesztet végeztek. A két gép napi kapacitása egyenként 120 teszt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?