Csütörtöktől Csíkszeredában is végeznek koronavírus-teszteket

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban csütörtökön elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban, és elvégezték az első koronavírus teszteket - közölte az intézmény vezetősége. A tesztekhez szükséges gépet bérlik, a vizsgálatokat pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai végzik. A tesztanyagokat a kórház vásárolta meg.

Kezdetben napi negyven tesztet lehet ebben a laborban elvégezni, és az első vizsgálatokat azokon készítették, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával utaltak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára. Az eredményeket a kórház ellenőriztetni fogja más laborban is - olvasható a kórház közleményében.

"Ahogy sok minden más a kórházban, úgy ez a labor is összefogás eredménye, a kórház, a megyei tanács, a Sapientia és dr. Lányi Szabolcs professzor közös munkájának gyümölcse. A tesztek elvégzésének lehetősége segít a koronavírus-járvánnyal való megküzdésben" – mutatott rá dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

– A kitartó, kemény munka meghozta az eredményét: ma sikerült elvégezni az első koronavírusteszteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban együttműködve a Sapientia egyetemmel és egy kutató csoporttal. Így nem kell 7-10 napot várni az eredményekre. – nyilatkozta a tesztek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tesztelési procedúra jelenleg érvényesítés alatt áll, ha ez a folyamat megfelelőképpen zárul, akkor beindulhat a tesztelés azok számára, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja és akiket ezért utalnak be a csíkszeredai kórházba. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?