Traian Băsescu újabb engedményt tett Victor Pontának

Traian Băsescu helyett Victor Ponta miniszterelnök vesz részt az Európai Unió állam- és kormányfőinek május 22-i informális tanácskozásán. Ezt az államfő közölte szerda este az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján.

Băsescu elmondta, továbbra is fenntartja magának azt a jogot, hogy Romániát képviselje az EU-csúcson, ám ezúttal úgy döntött, hogy átadja a helyét Pontának. Döntésében közrejátszott, hogy a május 22-i értekezlet amúgy is informális lesz, és az uniós energiaügyek szerepelnek napirenden.

Az államfő szerint a bizalom jeleként kell értelmezni a gesztusát. „Én senkivel sem vagyok engedékeny. Ez a bizalom jele” – fogalmazott. Érvként hozta fel azt is, hogy Victor Ponta módosított álláspontján a palagáz-kitermelés kérdésében, ezért tudni fogja Románia érdekeit képviselni uniós energetikai kérdésekben.

Tavaly elvi vita zajlott a kormány és az elnöki hivatal között arról, hogy az államfő vagy a miniszterelnök képviselje Romániát az EU-csúcsokon. A vitát az alkotmánybíróság Traian Băsescu javára döntötte el. A taláros testület álláspontja szerint az EU-csúcsra a kormányfő is elmehet, ha erre felhatalmazást kap az elnöki hivataltól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?