Traian Băsescu kinevezte az ügyészségi vezetőket

Kinevezte szerdán az ügyészségi vezetőket Traian Băsescu államfő, elfogadva politikai ellenfele, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök jelöltjeit.

A kormányfő - ideiglenes igazságügyi miniszterként - áprilisban ugyanazt a Tiberiu Nițut jelölte legfőbb ügyésznek, akinek a kinevezését Băsescu januárban elutasította, a korrupcióellenes főügyészség élére pedig Laura Codru’a Kövesi volt legfőbb ügyész került, akit kormányzati körökben az államfő emberének tartanak.

Băsescu sajtóértekezleten jelentette be, hogy a jelöléseket elfogadta. Rámutatott, egy éven belül választ vár a legfőbb ügyésztől: ki hozta meg az 1989-es román forradalom idején a politikai döntést arról, hogy a katonaságot és hazafias gárdákat éles töltényekkel ellátva vessék be a rendszerellenes tüntetők ellen.

Băsescu elutasította azt az egyes sajtótermékek által kész tényként kezelt feltételezést, hogy Laura Kövesi kinevezése érdekében alkut kötött volna Pontával. Rámutatott továbbá: Nițu eddig is a legfőbb ügyész helyettese volt, és korábbi kinevezésére jobboldali kormányzat idején került sor. Az államfő kijelentette: tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az ügyészek egyik vagy másik politikai tábornak engedelmeskednek, a vádhatóság egyedül a törvénynek tartozik engedelmességgel.
 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?