Új intézkedések Nagyváradon: lázmérést fognak végezni a piacokon is

Április 13-ától új intézkedések lépnek életbe a koronavírus miatt Nagyváradon, ismertette pénteki online sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester és dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak működésének koordinátora.

A polgármester szerint a nagyváradiak nagy része megértette, hogy be kell tartani az előírásokat, ezért köszönetet is mondott. A nagyváradi Szociális Igazgatóság munkatársai több mint 3 500, 65 évét betöltött idős embert hívtak fel, és általában naponta húsz munkatársuk segédkezik a bevásárlásban, hangzott el. 

Nagylak után Bors a második legforgalmasabb határátlépési pont, a polgármester szerint már több mint 500-an vannak intézményes karanténban a megyében, és arra számít, hogy számuk nőni fog, miután újabb országokat nyilvánítottak vörös jelzésűeknek, és az innen érkezőknek kötelező intézményes karanténba vonulni hazatéréskor. 

Lázmérés a munkában, piacon

A városi sürgősségi bizottság döntéseit ismertetve a városvezető elmondta: az új intézkedések április 13-án lépnek életbe, meghozatalukat pedig a gazdaság működőképesen tartásával és a munkába járók biztonságának szükségességével indokolta. Minden olyan vállalatnál vagy közintézményben, ahol 50-nél többen dolgoznak, infravörös hőmérőkkel mérik majd a munkába állók testhőmérsékletét, valamint a piacoknál is lesz ugyanilyen lázmérés. Az önkormányzat 2 000 infravörös hőmérőt rendelt, ezeket jövő hét végére várják, így azoknak a cégeknek, akik nem tudják beszerezni, az önkormányzat biztosítja a hőmérőket.

A villamos- és autóbuszmegállókat és a piacokat fertőtleníteni fogják, az utcákat nem, a tanulmányok ugyanis a polgármester szerint azt igazolják, hogy utóbbinak nincs hatása, így az erre szánt pénzt a kórházak működésének biztosítására szánják.

Eltérő adatok

Bihar megyében 43 koronavírussal fertőzött beteg van, és 69-en vannak összesen kórházban mondta dr. Gheorghe Carp. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) péntek déli jelentésében Bihar megye 44 fertőzöttel szerepelt. 

Az orvos elmondta, a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban jelenleg 450 ágyat biztosítanak, de arra készülnek, hogy 900 páciens számára elégséges vírusölő gyógyszert szerezzenek be, ennek érkezésére 2-3 napon belül számítanak. Nagyváradon jelenleg napi száz koronavírus-tesztet tudnak elvégezni, és két héten belül egy újabb Real Time PCR berendezés is érkezik, hangzott el.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?