Johannis: a katonai rendeletek megszegéséért drasztikusan megemelt bírságot szabnak ki

A lakosság többsége megértette, hogy saját érdekében vezették be a szigorító intézkedéseket, de vannak, akik még nem akarják betartani a koronavírus-járvány megfékezésére hozott katonai rendeletekben foglaltakat – mondta szerda délutáni nyilatkozatában Klaus Johannis államfő. Az elnök emlékeztetett arra, hogy csütörtöktől drasztikusan megemelkednek a kiszabható pénzbírságok.

Johannis a Ludovic Orban kormányfővel, Marcel Vela belügyminiszterrel és Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel folytatott válságtanácskozást követően állt a nyilvánosság elé. Az elnök emlékeztetett, hogy a szükségállapot március 16-i kihirdetése után bevezetett katonai rendeleteket az egészségügyi minisztérium további rendelkezései egészítették ki, amelyek „a lakosság egészségnek a védelmét szolgálják és az orvosok munkakörülményeinek biztonságosabbá tételét” szolgálják.

„A lakosság többsége megértette, hogy a törvényeket be kell tartani. Nagyon komoly a helyzet, be kell tartanunk a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat” – szólított fel mindenkit Johannis.

Az államfő figyelmeztetett, hogy csütörtöktől jelentős mértékben nőnek a kijárási tilalom, karantén és a házi elkülönítés szabályainak megsértéséért kiróható büntetése. Felidézte, hogy a szükségállapot bevezetése óta 870 ezer ellenőrzést végeztek a rendőrök és csendőrök, magán- és jogi személyek esetében egyaránt, a járvány kitörése óta pedig több mint 78 ezer bírságot szabtak ki.

Megismételte a felhívást, hogy mindenki a lehető legkevesebb időre hagyja el az otthonát, és kerülje a közvetlen kontaktus idegenekkel.

Egyébként többszörösére emelték a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek minimális összege az eddigi 100 lejről 2000 lejre emelkedett – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A bírság felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték. Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi 1000 helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.

A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat.

Emlékezetes, hogy a múlt szerdától kezdődően csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?