Sepsiszentgyörgyön bűnvádi kivizsgálás indult koronavírus elleni óvintézkedésért!?

Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester értesülése szerint a háromszéki rendőrség ismeretlen tettes elleni, úgynevezett in rem eljárást indított amiatt, hogy múlt pénteken – még a kijárási tilalom bevezetése előtt – a helyi rendőrség egyik autójából hangos bemondón román és magyar nyelven azt az üzenetet közvetítették, hogy maradjanak otthon. Az akciót az országos rendőrség még aznap leállította, arra hivatkozva, hogy a polgármesternek nincs már joga utasítást adni a helyi rendőrségnek. A polgármester azonban felhívta a figyelmet, hogy múlt pénteken még nem volt megjelenve a Hivatalos Közlönyben az a rendelet, amely a helyi rendőrséget a polgármesteri hivatalok irányítása alól a belügyminisztérium irányítása alá rendelte.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat látva, hogy a járvány terjedése ellenére sokan nem tartanak megfelelő szociális távolságot, óvintézkedésként hangosbemondón a következő üzenetet fogalmazták meg: „Az Önök egészsége érdekében és hogy megfékezzük a koronavírus terjedését, a hatóságok kérik, kizárólag sürgős esetekben hagyják el otthonaikat! Az idős emberek vannak leginkább veszélyben. Kérjük, maradjanak otthon, mossanak gyakran kezet és kerüljék a másokkal való érintkezést!”

Antal Árpád polgármester pénteki, online sajtótájékoztatóján elmondta, miután értesült arról, hogy az ügyben bűnvádi eljárás indult, megkérdezte erről a Kovászna megyei rendőrparancsnok-helyettest, ám azt a választ kapta tőle, hogy folyamatban levő bűnügyi vizsgálatokról nem áll módjában információkat közölni.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró online sajtótájékoztatóján leszögezte: ő utasította a helyi rendőrséget, hogy hangos bemondóval járják az utcákat és buzdítsák otthonmaradásra az embereket. Rámutatott, hogy mi sem bizonyítja, hogy múlt pénteken jó döntést hozott, minthogy az országos rendőrség és csendőrség is a kijárási tilalom idején, hétfőtől már hasonló román és magyar üzeneteket közvetít hangosbemondón.

 

„Nem félek a kivizsgálástól, viszont előfordulhat az is, hogy nem én vagyok a célpont, hanem a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője”, mondta Antal Árpád, aki szomorúnak tartja, hogy ezekben az időkben, amikor közbiztonsági és közegészségügyi szempontból is rengeteg feladat van, a háromszéki rendőrségnek van ideje ilyen ügyekkel foglalkozni. A háromszéki rendőrségtől és ügyészségtől beadványban kértünk információkat az in rem eljárásról, amint válaszolnak, visszatérünk az esetre.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?