„Románia Lombardiája”: a Suceava megyei kórház 92 alkalmazottja fertőzött

Két napra bezárják a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházat, miután kedd délig 92 alkalmazottnál mutatták ki az új koronavírust. Egy névtelenül nyilatkozó orvos szerint Suceava lehet „Románia Lombardiája”, azaz a leginkább érintett fertőzési gócpontja. FRISSÍTÉS: a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) kedden 1 óra 42 perckor 70 fertőzött suceavai egészégügyi alkalmazottat jelentett.  

A Suceava Megyei Sürgősségi Kórház 92 alkalmazottjánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést kedd délig, közölte Facebook-oldalán a Sanitas szakszevezet. A tesztelést folytatják. Két páciens meghalt az elmúlt napokban az érintett kórházban.A suceavai ügyészség in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított betegségek leküzdésének meghiúsítása és hivatali visszaélés gyanújával, mert a Suceava megyei hatóságok nem tartották be a járványügyi intézkedéseket, írja az Agerpres.

Az ügyészség gyanúja szerint a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház egyes vezetői elvárták az alkalmazottaktól, hogy március 23-án, hétfőn megjelenjenek a munkahelyükön, attól függetlenül, hogy a koronavírus-tesztjük pozitív vagy negatív volt, esetleg még nem ellenőrizték őket, ami tömegfertőzéshez vezethetett.

Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár hétfő esti nyilatkozata szerint a suceavai kórházat bezárják, az összes alkalmazottat elkülönítik, az épületet két napon át fertőtlenítik, majd kizárólag Covid-19-el fertőzött betegek kezelésére használják, a többi beteget pedig átszállítják a régió más kórházaiba, írja a Mediafax.

A terv megvalósítása azonban nem könnyű, amint a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház fiatal onkológus orvosnőjének közösségi oldalakon terjedő kétségbeesett üzenete bizonyítja. Az üzenetet az orvosnő testvére osztotta meg. A poszt szerint a kórház koronavírusos betegekkel teli járványosztályát jelenleg három orvos látja el, ketten onkológusok, a harmadik aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

Az orvosnő szerint a koronavírus „maga a Sátán”, és arra hívja fel a figyelmet, hogy aki eddig „csak egy egyszerű hűlésnek” gondolta, az sürgősen értse meg, hogy szörnyű vírusról van szó. Az üzenetet megosztó Simona Semen szerint a kórházban égbekiáltó állapotok uralkodnak, az orvosok mindenféle védőfelszerelés nélkül dolgoznak.

 

A kórház másik orvosa névtelenül nyilatkozott a Libertatea lapnak, szerinte Suceava „Románia Lombardiájává válhat”, azaz a legfertőzöttebb régióvá, és amennyiben a kórház nem koronavírussal kezelt pácienseit tesztek elvégzése nélkül átszállítják más moldovai kórházakba, oda is magukkal vihetik a fertőzést. Mint mondta, nem volt elegendő mennyiségű teszt a kórház összes alkalmazottjának ellenőrzésére, ezért hétfőn egy részüket visszaküldték dolgozni, másokat pedig házi elkülönítésbe, csakhogy így a családtagjaikat is megfertőzhették.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapfotó: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?