Aradi a koronavírus-járvány hatodik romániai áldozata

Hétfő délután elhunyt egy új típusú koronavírussal fertőzött 64 éves férfi az Arad Megyei Sürgősségi Kórházban, aki a járvány hatodik romániai áldozata.

A hírt néhány perccel ezelőtt erősítette meg a hivatalos kormányzati tájékoztatási portál. Az aradi illetőségű férfit március 20-án utalták be a kórházba. Hétfőig az intenzív osztályon feküdt intubálva, és délután hunyt el, aznap, amikor kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Egyelőre nem közölték, hogy valamilyen más betegségben is szenvedett volna, sem hogy hol kaphatta el a vírust, és azt sem, hogy érintkezett-e más személyekkel.

A helyi sajtó intenzív érdeklődése ellenére sem a katasztrófavédelmi felügyelőség, sem a kórház, sem a prefektúra sajtószóvivője nem adott tájékoztatást arról, hogy a beteget milyen körülmények között szállították a kórházba, a sürgősségi, majd az intenzív osztályon elkülönítve tartották-e, vagy hogy miért nem a temesvári járványkórházba vitték, mint az eddigi többi koronavírusos fertőzöttet.

Gerorge Pleșca, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője a felvetésekre annyit közölt, hogy mivel intubálták a pácienst, nem volt szállítható szigetelt hordággyal, de az különben is csak az orvosi személyzet biztonságát szolgálja, és az intenzív osztály folyosóján készült, nyilvánosságra került felvételeken látszik, hogy az egészségügyiek védőruhában voltak.

Tizenegyen elhagyhatták a karantént

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság hétfő reggeli összesítése szerint 9 órakor megyeszerte 135 személy volt intézményes karanténban, miközben 11-en elhagyhatták a kéthetes vesztegzárat, anélkül, hogy kimutatták volna rajtuk a fertőzést. Kötelező házi elkülönítésben 915-en tartózkodtak, 272 személy esetében pedig lejárt a lakhelyi karantén.

Arad megyében eddig öt büntetőeljárást indítottak, amiért nem tettek eleget a házi elkülönítésre vonatkozó követelményeknek: három esetben a ragályos betegségek terjedésének akadályoztatásáért, két esetben pedig hamis nyilatkozattételért. A rendőrség és a közegészségügyi igazgatóság 11 esetben szabálysértési bírságot szabott ki a házi elkülönítés be nem tartásáért, összesen 69 ezer lej értékben.

Ezek közül egy személy a szombat este kihirdetett katonai rendelet hatályba lépése után hagyta el a házi elkülönítést, így őt intézményes karanténba is helyezték.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: A helyszínen készült amatőr felvétel)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?