Bűnvádi eljárás indult a koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi nőgyógyász ellen

A Kovászna megyei ügyészség bűnvádi eljárást indított a koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi nőgyógyász ellen.

Az ügyészség hétfői közleménye szerint vasárnap – azzal egy időben, hogy egy orvos fertőzöttsége miatt karantén alá helyezték a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat, újszülött osztályait és szülőszobáját – bűnvádi eljárás indult betegségek leküzdésének akadályoztatása gyanújával.

A nyomozó hatóság közleménye szerint megállapították, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház egy nőgyógyász szakorvosa március folyamán Ausztriában tartózkodott, és március 21-én beigazolódott róla, hogy Covid-19 vírussal fertőzött. Az előzetes nyomozás során megállapították, hogy Ausztria azon országok közé van sorolva, ahonnan hazaérkezve kötelező lakhelyi elkülönítésbe vonulni. A közlemény szerint az érintett sepsiszentgyörgyi nőgyógyász esetében a háromszéki ügyészség felügyelete alatt a rendőrség nyomoz az ügy részleteinek kiderítése érdekében.

60 személy kerül kötelező házi elkülönítésbe

Mint arról beszámoltunk, vasárnap koronavírus-fertőzés miatt karantén alá került a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztálya, illetve a szülőszoba, miután szombat este beigazolódott, hogy egy nőgyógyász szakorvos koronavírussal fertőzött. Vasárnap az érintett osztályokon dolgozó személyzeten elvégezték a koronavírus tesztet, és estére kiderült, hogy nem fertőzöttek.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere hétfőn arról tájékoztatott, hogy a tesztek eredményétől függetlenül az érintett osztályokon fekvő 39 páciens és az ott dolgozó 21 alkalmazott kötelezően 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kerül. Hozzátette: amint a bent fekvő páciensek állapota engedi, elkezdik őket hazaengedni. Amikor teljesen kiürítették a szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztályokat és a szülőszobát, elkezdik ezek alapos és ismételt fertőtlenítését, hogy mihamarabb újra lehessen indítani a tevékenységet.

Jelentkezzenek, akik kapcsolatba kerültek a karantén alá került osztályok alkalmazottaival! A háromszéki hatóságok ugyanakkor felhívják mindazok figyelmét, akik az elmúlt napokban kapcsolatba kerültek a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászati és újszülött osztályának bármelyik alkalmazottjával. Kérik, hogy az érintettek azonnal vonuljanak önkéntes lakhelyi elszigetelődésbe a következő 14 napra, és értesítsék erről a hatóságokat a következő telefonszámok valamelyikén: háromszéki Készenléti Felügyelőség (ISU Covasna) 0755-740 427 vagy a háromszéki Közegészségügyi Igazgatóság (DSP Covasna) 0757-354 074 vagy 0749-038 675 vagy 0751-297 992 vagy 0751-041 426.
A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?