Feljelentették az ügyészségen a „vírusosztogató” kolozsvári pópákat

Feljelentette az ügyészségen egy magánszemély azokat a kolozsvári ortodox pópákat, aki az alapvető egészségügyi elővigyázatossági szabályokat felrúgva, ugyanazzal a kanállal áldoztatták meg az embereket a vasárnapi liturgián. Az ortodox érsekség a híveket okolja a történtekért.

Mint korábban írtuk, vasárnap több tucat kolozsvári állt sorban a Bocskai (Avram Iancu) téri ortodox székesegyház előtt áldoztatásra várva. A pópák ugyanazzal a kanállal osztogatták nekik az áldozati bort és kenyeret anélkül, hogy a kanalat bár egyszer letörölgették volna. Az eset még a hívek részvételével zajló miséket és istentiszteleteket betiltó katonai rendelet vasárnap esti hatályba lépése előtt történt.

Egy szászfenesi férfi a pópákat és a híveket is feljelentette a kolozsvári törvényszéki ügyészségen egy 2009-es törvényre hivatkozva. Ez a jogszabály többek között a betegségek leküzdésének akadályoztatásáért kiróható szankciókat szabályozza. Deac Mihai Adrian szerint kimeríti ezt a bűncselekményt, amit a pópák és a hívek elkövettek. Az utóbbiakat azért, mert a veszély tudatában is elfogadták, hogy a pópák ugyanazzal a kanállal áldoztassanak. A férfi a tettesek azonosítását, karanténban helyezését és megbüntetését kérte az ügyészektől – írja a portalcj.ro.

A történtekre reagált a kolozsvári érsekség is. Szóvivőjük, Bogdan Ivanov emlékeztetett: az ortodox egyház a koronavírus-járványra való tekintettel már korábban lehetővé tette a híveknek, hogy hazulról hozott kanalat használjanak áldoztatáskor. „Ezzel a lehetősséggel senki nem élt (…) Nem tagadhatjuk meg az áldoztatást nagyböjt idején, különös most, hogy március 23-tól a hívek már nem vehetnek részt a liturgiákon"– nyilakozta vasárnap a szóvivő.

Az ügyben megszólalt Kolozs megye prefektusa is. Mircea Abrudean közölte, tárgyalt Andrei Andreicuț kolozsvári metropolitával, aki azt ígérte, többé nem fog előfordulni hasonló eset. „Utánajárunk ennek az ügynek. Nem lehet kibújni a szabályok alól, bárkiről is legyen szó” – mondta a prefektus.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?