Kézzel osztogatta áldoztatáskor a kenyeret egy szebeni ortodox pópa

Nem csak a hívek egy részének, hanem az erdélyi ortodox érseknek a haragját is kivívta egy nagyszebeni pópa, aki a koronavírus elleni óvintézkedéseknek fittyet hányva a kezével osztotta ki a kenyeret a hívek áldoztatásakor.

A szertartásról készült felvétel Facebookon terjed, így szereztek tudomást Irimiță Marga eljárásáról az ortodox egyházi vezetők is. A videón látszik, amint a pópa megmártja a kehelyben a kenyeret, majd a sorban álló hívek szájába dugja, s közben nyilván nem mos kezet. Ezt a műveletet több tucatszor megismételte a liturgia alatt. Irimiță Marga nem csak a higiéniai előírásokat, hanem a liturgia szabályat is megszegte, amelyek szerint a kenyeret kanállal osztják szét a híveknek, nem kézzel.

Laurentiu Streza erdélyi ortodox érsek levélben szólította fel a pópát, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal, és büntetést helyezett kilátásba, ha az utasítást megtagadja. A G4media.ro szerint Irimiță Marga – aki egyébként egyetemi oktató is – a felszólításra azt válaszolta: nem érzi úgy, hogy hibázott volna, de engedelmeskedik az egyházi felettese utasításának.

Kapcsolódók

Kimaradt?