Szerdán is több ezer román állampolgár halad át Magyarországon

Magyarország továbbra is nyitva tartja a román hatóságok kérésére kialakított humanitárius folyosót, amelyen keresztül a külföldön rekedt román állampolgárok hazatérhetnek – számolt be a román külügyminisztérium sajtóközleményben a Bogdan Aurescu tárcavezető és magyar kollégája, Szijjártó Péter szerda reggeli telefonbeszélgetéséről.

Aurescu azt kérte, hogy a magyar állam tegye lehetővé továbbra is az osztrák-magyar határ ausztriai oldalán rekedt román állampolgároknak a belépést, majd a továbbutazást a kijelölt útvonalon Románia felé. Kedd éjjel, szerda hajnalban több ezren juthattak el így Romániába, de még mindig sokan maradtak „odaát”, ezért fordult a román külügy ismét Budapesthez segítségért.

Szijjártó Péter ígéretet tett, hogy magyar idő szerint szerda délben megnyitják a határt az osztrák oldalon várakozó romániaiak előtt, s a blokád feloldva marad mindaddig, amíg a torlódás meg nem szűnik. A kijelölt útvonalakon pedig naponta 21 és másnap 5 óra között indulhatnak Románia felé az autósok – s a rendelkezés érvényes, amíg mindenki át nem ér.

A hegyeshalmi határ osztrák oldalán azt követően rekedt több ezer román állampolgár, hogy Magyarország hétfő éjféltől lezárta határait a külföldi személyforgalom előtt. A hazatérő román és bolgár vendégmunkások külön magyar hatósági engedéllyel, kijelölt útvonalon kelhettek át az országon kedd éjjel.

A külügyminisztérium közleményében azt is írják, hogy a világ más országaiban rekedt román állampolgárok hazahozásán is fáradoznak, de egyre nehezebb a diplomácia dolga, mivel mind több és több ország foganatosít „önvédelmi” intézkedéseket a koronavírus-járvány terjedése ellen. A tájékoztatás szerint kedden 170 személyt tudtak biztonságban hazahozni: 59 román állampolgárt a budapesti repülőtérről, 23 személyt Marokkóból, 118-at pedig Egyiptomból. További 78 személy térhetett vissza Romániába Jordániából, az ammani román nagykövetség közreműködésével. Jelen pillanatban dolgoznak azon, hogy a Portugáliában, Marokkóban, Egyiptomban és Máltán lévő további román állampolgárok hazajutását lehetővé tegyék.

A külügyi tárca közleménye kiemeli, hogy a magyar hatóságokkal közösen hozott intézkedéseket más esetekben is alkalmazni kellene, a külföldön rekedt uniós állampolgárok származási országukba való visszatérésének érdekében. Azt is hozzáteszik, hogy a bukaresti diplomácia a koronavírus elleni küzdelemben is fontosnak tartja, hogy az unión belül szavatolják a személyek és javak szabad áramlását, az áruellátás zavartalan biztosítása érdekében.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?