FRISSÍTVE – Több ezer fős konvoj lépett be az országba Nagylaknál az éjjel

FRISSÍTVE: A Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőn körülbelül 700 gépjármű és 2500 román állampolgár lépett át az éjjel annak a konvojnak a részeként, amely az osztrák–magyar határon rekedt kedden, miután Magyarország lezárta határait a külföldi személyforgalom előtt a koronavírus-járvány elleni védekezésül.

Magyarország – a román és a bolgár hatóságok kérésére – humanitárius folyosót nyitott a hegyeshalmi határ osztrák oldalán rekedt román és bolgár utasoknak, akik kedd éjfél után két szakaszban kezdhették meg az átutazást Magyarországon.

A román határrendészet Facebook-oldalán található tájékoztatás szerint az Arad megyei nagylaki autópálya-határátkelőhelyen mintegy 700 gépkocsiból és 2500 személyből álló konvoj kelt át. Az úti okmányok ellenőrzése után a megyei közegészségügyi igazgatóság szakemberei mindenkivel kitöltettek egy nyilatkozatot arról, hogy melyik országból érkeztek, illetve a járványügyi elővizsgálatot is elvégezték.

 

Ezt követően kisebb konvojokban, rendőri és csendőri kísérettel folytathatták útjukat a hazatérő román állampolgárok, mindenkit a lakhelye szerinti megyehatárig kísértek, és ott átadták a helyi hatóságoknak, hogy megkezdjék a számukra kijelölt kötelező karantént vagy házi elkülönítést.

A határrendészet az éjjel megháromszorozta Nagylakon az állományát, a tájékoztatás szerint tíz sávon mintegy 50 fős személyzet dolgozott.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

FRISSÍTÉS: A formaságok miatt lassan halad a beléptetés, még szerda délelőtt is hosszú sorok várakoznak a határátkelőnél. A határrendésze online forgalomszámlálója szerint 180 percet kell várakozni a belépésre a nagylaki autópálya-határátkelőnél. A stratégiai kommunikációs törzs adatai szerint mintegy 800 gépkocsi és közel 3000 személy volt a konvojban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?