Úgy néznek ránk, mintha mi terjesztenénk a vírust – Csehországba „utaztunk” egy kamionsofőrrel

„Úgy néznek ránk, mintha mi terjesztenénk a koronavírust” – kezdte beszámolóját egy Hargita megyei kamionsofőr, akivel hétfőtől kezdve „együtt utaztunk” Csehországba: az áruszállítás folyamán ugyanis bármikor rendelkezésünkre állt, és online kommunikált velünk. Gy. D. a határátkelők helyzetéről, az ellenőrzésekről, az emberek közti bizalmatlanságról, a városokban érzékelhető fegyelmezetlenségekről is tájékoztatott, valamint arról, hogy jelenleg hiába van nagy szükség a szállításra, a kamionosokat gyakran lenézik, a fertőtlenítő és védő felszerelések beszerzését is rájuk hárítják. Útja során kisvideókat, fényképeket küldött, és készségesen válaszolt hívásainkra.

Gy. D. feladata az volt, hogy faárut szállítson Csehországba: ahhoz, hogy teljesítse megbízatását, három határon kellett átkelnie, és ezek mindegyikéről kisvideókat készített. Kiderült, a határátkelőkön nem fektetnek hangsúlyt arra, hogy honnan érkezik a kamionos, az ellenőrzés ugyanúgy működik, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. „Csak azt nézik, hogy hová mész, mit viszel, emellett a forgalmit és a személyit, és ennyi” – részletezte.

Kamionsofőrként nehezére esett a kígyózó sorokban várakozni, hiszen kollégáival úgy tudták, a szállítás továbbra is kulcsfontosságú, ezért a járvány ellenére akadálytalanul haladhatnak az utakon. Látva a sorokat, abban reménykedett, hogy a koronavírus miatt talán részletesebben ellenőrzik a sofőröket, ezért szükséges várakozniuk. Végül csalódottan állapította meg, hogy a kamionosokat nem vizsgálják ki, a sorok tornyosulására pedig nem talált magyarázatot.

Furcsállja, hogy a teherszállító autók sofőrjeire bízzák a döntést, hogy egy út után maradnak-e 14 napos karanténban vagy sem, nem kötelezik őket izolációra, és a lázukra még a legtöbb határátkelőnél sem kíváncsiak. Ellenben ők a saját és a családjuk érdekében igyekeznek minden óvintézkedést betartani – szögezte le Gy. D.

Útja során nem érintkezett sok emberrel: bevallása szerint tartózkodóbbak, visszafogottabbak a szállítók, az ellenőrök és a határrendészek, a fel- és lerakóknál pedig elővigyázatosabbak a dolgozók, mint eddig. A határokon mégsem viselnek maszkot a határrendészek, a kamionsofőrök is csak akkor védekezhetnek a koronavírus ellen, ha saját pénzükből szerelik fel a fülkét fertőtlenítővel és látják el magukat maszkkal, gumikesztyűvel.

Nem értette az elővigyázatosságnak és a nemtörődömségnek ezt a kettősségét, hiszen úgy gondolja, hiába várakoztatják hosszú órákon keresztül a sofőröket, ha végül mégsem vizsgálják ki őket, és hiába sarkallják elővigyázatosságra a kamionosokat, ha mindent a saját zsebükből kell fizetniük. Csupán a cseh lerakónál fogadták kesztyűben és maszkban a dolgozók, ezért ott ő is használta saját kesztyűjét és maszkját a fuvarlevél és az áru átadásánál – részletezte Gy. D. a tapasztalatait.

Elmondta, vannak olyan cégek, ahol az árura várók úgy néznek rájuk, mintha „leprások lennének”, és azt gondolják, hogy ők terjesztik a koronavírust. Legutóbb egy kollégáját azért küldték az ajtón kívülre, mert megtudták, hogy érintkezett egy olyan kamionsofőrrel, aki Németországból hozott árut, és annyira komolyan vették a feladatukat, hogy még a mosdóba sem engedték vissza.

„Nem értjük ezt az egészet: dolgozzunk, de nemsokára nem is tudunk dolgozni, mert lassan szóba sem akarnak állni velünk a lerakóknál” – vallotta be csalódottan a telefonbeszélgetésünkkor. Arra is rávilágított, hogy a pihenőhelyek higiéniájára egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt, ezért ki-ki a fülkéjébe zárkózva tölti szabadidejét, és csak nagyon ritkán beszélgetnek már egymással a parkolókban a kamionsofőrök.

Romániából Magyarországra

Gy. D. kiemelte, a határnál lévő sorok ellenére könnyűszerrel átjuthatott Romániából Magyarországra. Megfigyelte a Románia felőli nagy kék sátrakat, amelyek arra szolgáltak, hogy a személyautók és autóbuszok utasait ott vizsgálják meg, ha sárga vagy piros jelzésű országokból érkeztek, vagy jelezték, hogy kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel, esetleg tünetet észleltek magukon.

„A kamionosokat nem viszik a sátorba” – közölte csalódottan, hozzátéve, hogy ugyan megkérdezik, melyik országban jártak és azt, hogy észlelnek-e tüneteket magukon, de ha nincs tünetük, akkor a válasz után rájuk bízzák a döntést: maradnak otthon két hétig lakhelyi karanténban vagy folytatják munkájukat.

A magyarországi oldalra érkezve azzal szembesült, hogy ugyancsak hosszú kamionsor várakozik arra, hogy hazafelé mehessen, „mégis jobban halad a sor befelé Romániába, mint kifele az országból, úgy, hogy nem ellenőriznek semmit”. A mosdóval ellátott új parkoló, amit nemrégiben adtak át, le van zárva a koronavírus miatt, így „lassan oda vannak kerülve, hogy az sincs, ahol a dolgukat végezhessék” – írta körül a magyarországi fejleményeket, hangsúlyozva, hogy az országon áthaladva az is meglepte, hogy román személyautót alig látott.

Magyarországból Szlovákiába

Rajka és Pozsony között újabb videót küldött a Hargita megyei kamionsofőr, amelyben bemutatta a kilométeres kamionsorokat. Úgy gondolja, a magyarországi határlezárás végett tornyosulhatott fel ilyen mértékben, bár hozzáfűzte, nem érti, hogy miért pont a kamionok várakoznak, amikor ők, sofőrök úgy tudták, csak a személyautókra vonatkozik a szabályozás. „S akkor még azt állítják, hogy mi nem akarunk menni” – magyarázta videójában, rávilágítva arra, hogy mindenért a kamionosokat hibáztatják, pedig ők dolgoznának, ha azt lehetővé tennék számukra, és nem korlátoznák a lehetőségeiket.

Mint megtudtuk, Szlovákiában sokkal elővigyázatosabbak az emberek, nem úgy, mint Romániában vagy Magyarországon, ugyanis „99 százalékuk maszkot visel, ha az autóban ül, ha az úton van”. Amikor Szlovákiába ért, ő is kapott egy szórólapot, amelyen figyelmeztették, hogy gyakran mossa a kezét, fertőtlenítsen, és ha csak lehet, maradjon a kamionjában. „De az egyáltalán nem igaz, hogy máshol is tájékoztatnának” – tette hozzá.

Szlovákiából Csehországba

„Ezek szerint csehből magyarig kell egy nap” – mutatott rá videójában Gy. D. arra, hogy a várakozó kamionok a cseh határ körül is szép számban összegyűltek. A személyautók hiányát azzal magyarázta, hogy minden bizonnyal külön útra terelték őket. Kiemelte, Csehországban nagyobb változást nem észlelt azon kívül, hogy a határátkelésnél valami miatt lassították a kamionosok átkelését.

A kamionsofőrök „próbálják civilizáltan végezni a dolgukat, és nem értik, miért hátráltatják őket a határátkelőknél és a lerakóknál” – nyomatékosította Gy. D., aki szerint a figyelmeztetések és a rendeletek ellenére azok a romániai és magyarországi városok, amelyeken áthaladt, telis-tele voltak emberekkel, mintha senki sem hallotta volna meg, hogy ilyenkor a legjobb otthon maradni, és kerülni a kontaktust.

A koronavírussal kapcsolatos romániai fejleményeket itt olvashatja, a külföldi fejleményeket pedig itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?