Ciolacu: a parlament szerdán vagy csütörtökön megszavazza a szükségállapotot

A parlament legkésőbb csütörtökön megszavazza a szükségállapotról szóló államelnöki dekrétumot – jelentette ki Marcel Ciolacu, a képviselőházi szociáldemokrata párti (PSD) elnöke.

„A házbizottság távkonferencia keretében ül össze, legkésőbb kedden. Megvizsgáljuk a szöveget, és szerdán vagy csütörtökön szavazunk. Jómagam és Titus Corlăţean, a szenátus ideiglenes elnöke, valamint a titkárok elmegyünk a képviselőház székhelyére, megnyitjuk az ülést, és az alsóház rendszerén keresztül fog zajlani a szavazás” – mondta Ciolacu.

A szavazási eljárásról a házbizottságok együttes ülésén döntenek, de mindenképpen betartják a törvényes előírásokat és az alkotmányt. Ciolacu hozzátette ugyanakkor, hogy a parlament kiegészítheti a dekrétumot. „Ha elutasítjuk, bár véleményem szerint ennek a lehetősége nem áll fenn, akkor visszakerül az államelnökhöz, aki kiad egy semmisnek nyilvánító másik dekrétumot” – magyarázta Ciolacu. Hozzátette, nem hiszi, hogy a szükségállapot különös gondokkal fog járni, ha a belügyminisztérium felelősségteljesen hozza meg a szükséges intézkedéseket.

„Nem mi vagyunk az első ország sem Európában, sem a világon, amely szükségállapotot hirdet” – szögezte le, hozzátéve azonban, hogy véleménye szerint elég későn jön ez az intézkedés.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Fotó: romaniatv.net)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?