Háromszéken elmaradnak a március 15-ei tömegrendezvények, de lesznek koszorúzások

A koronavírus-fenyegetettség miatt bevezetett szigorú hatósági szabályok miatt Háromszéken elmaradnak a március 15-ei tömegrendezvények, ám a koszorúzásokat megtartják, tájékoztatott Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester.

Mint arról beszámoltunk, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a hatóságok március 31-ig betiltották az ezer főnél nagyobb, szabad- és beltéri tömegrendezvényeket, emiatt az RMDSZ Erdély-szerte nem szervez március 15-ei nemzeti ünnepségeket, illetve elmarad a marosvásárhelyi Székely szabadság napi esemény is, ellenben erre sor kerül Sepsiszentgyörgyön.

Kis méretű Székely szabadság napi rendezvény

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: már múlt héten engedélyezte az önkormányzat a Sepsiszéki Székely Tanács által a Turul szobornál, március 10-én, kedden 10 órától szervezett Székely Szabadság Napi rendezvényét. A tömegrendezvények betiltását követően egyeztettek a háromszéki hatóságokkal és szervezőkkel, és arra jutottak, hogy az elmúlt évek tapasztalata alapján hozzávetőleg 250 személy részvételére számítanak, így engedélyezik az eseményt. Ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy álljanak egymástól egy méternyi távolságra, és kérik, hogy más megyékből ne jöjjenek autóbuszokkal a sepsiszentgyörgyi rendezvényre.

Tömegrendezvények helyett koszorúzások

Az ezer fősnél nagyobb rendezvények tiltására vonatkozó országos döntést be kell tartani, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint az emberek biztonsága a legfontosabb. „1989 után nem volt olyan, hogy ne tudják megtartani az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett eseményeket ezért nem volt könnyű meghozni a döntést, de a szabadság a lelkünkben van”, mondta Antal Árpád.

Meglátása szerint nem a hely, hanem az eszme köti össze a közösséget, ezért azt javasolja a sepsiszentgyörgyieknek, március 15-én, vasárnap a városban sétálva viseljenek kokárdát és helyezzenek el egy szál virágot az Erzsébet parkban lévő emlékhelynél vagy más helyszínen. Fontos viszont, hogy ezt ne szervezetten tegyék, kéri az elöljáró. Hozzátette: Sepsiszentgyörgyöt idén is kidíszítik a nemzeti ünnepre, ám elmarad a tervezett lovas felvonulás, a főtéri ünnepség és a színházba tervezett rendezvény is.

A polgármester azt is elmondta, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma   által március 14-re, szombatra, Sepsiszentgyörgyre tervezett rendezvényére a szervezők ugyan nem kértek engedélyt a helyi önkormányzattól, mert azt nem köztéren szervezik, ám az elöljáró felhívta a rendőrség és csendőrség figyelmét, hogy nézzenek utána ennek az eseménynek, mert nem szeretné, hogy a jelen körülmények miatt más megyékből, autóbuszokkal érkezzenek résztvevők.

Kézdivásárhelyen is csak koszorúzásokat szerveznek

Kézdivásárhely főterét a nemzeti ünnephez méltóan feldíszítik, ám nem szervezik meg a vasárnapi tömegrendezvényt, viszont megkoszorúzzák az emlékhelyeket, tájékoztatott Bokor Tibor. A céhes város polgármestere elmondta, a városban elmarad a felvonulás, a megemlékező műsor és a Vigadó Művelődési Házban tervezett ünnepi előadás is.

Bokor Tibor polgármester hozzátette, a Gábor Áron szobránál március 15-én, délben elhelyezi a kegyelet koszorúját, és erre buzdítja azokat is, akik tisztelegni szeretnének az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A kézdivásárhelyi koszorúzás keretében sem műsor, sem beszédek nem hangzanak el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?