Nem engedték be a Nép Ügyvédjét a kézdivásárhelyi idősek otthonába

Nem engedték be az ombudsmani hivatal képviselőit egy kézdivásárhelyi idősek otthonába, akik azért érkeztek, hogy kivizsgáljanak egy panaszt, miszerint az otthonban elhanyagoltak egy idős gondozottat, aki életét vesztette. Szabó Jolán intézményvezető azt sérelmezi, hogy a hatósági ellenőrzésről nem értesítették őket. A törvény szerint azonban a Nép Ügyvédjének jogában áll előre be nem jelentett ellenőrzést végezni minden olyan esetben, amikor fennáll a gyanú, hogy valakinek az élethez való joga vagy a testi és lelki egészsége sérül.

A Nép Ügyvédje hivatalának képviselői csütörtökön jelentek meg a kézdivásárhelyi idősek otthonánál, ám az intézményt működtető Zenóbia Egyesület képviselői nem engedték be őket az épületbe, és megtagadták, hogy aláírják az erről szóló jegyzőkönyvet. A hatóság a történtekről értesíti a munkaügyi minisztériumot, amelynek engedélye alapján működik az idősek otthona. 

A Nép Ügyvédje hivatalból indított vizsgálatot, miután egy nő azért fordult sajtónyilvánossághoz, mert állítása szerint 81 éves édesanyját a kézdivásárhelyi idősek otthonában elhanyagolták, alultápláltan, dehidratáltan és mosdatlanul került kórházba, ahol életét nem sikerült megmenteni.

Az otthon vezetősége cáfolja a vádakat. Szabó Jolán intézményvezető szerint papírokkal tudják igazolni az idős asszony betegségeit, miszerint légzési nehézségekkel küzdött és demenciában szenvedett. Úgy véli, a dehidratáltság oka, hogy az asszony betegsége miatt vesztette a vizet, azt pedig rágalomnak tartja, hogy nem etették vagy mosdatták volna.

A tavaly decemberben történt eset miatt idén januárban ellenőrzést tartott a kézdivásárhelyi idősek otthonában a tisztiorvosi szolgálat és az egészségügyi minisztérium küldöttsége, illetve a Kovászna megyei fogyasztóvédelem is. Ez utóbbi hatóság 12 000 lejre büntette az idős otthont, többek között azért, mert lejárt szavatosságú élelmet találtak a hűtőkben, a konyhában nem volt bevizsgált mérleg és nem volt kifüggesztve sem a gondozottak napi menüje, sem annak összetevői. Ennek kapcsán az intézmény vezetője, Szabó Jolán rámutatott: semmi olyan hibát nem találtak, ami az ügyhöz lenne köthető.

Az eset kapcsán viszont hivatalból eljárást indított a Nép Ügyvédjének hivatala is, amelynek képviselői csütörtökön érkeztek előre be nem jelentett ellenőrzésre, ám az idősek otthonába nem tudtak bejutni, mivel ezt megtagadták tőlük. Szabó Jolán szerint a hatósági ellenőrzésről nem értesítették őket azt megelőzően, holott értelmezése szerint a Nép Ügyvédjének hivatala e-mail-ben kellett volna jelezze, hogy helyszínen fog vizsgálódni, számol be az Agerpres hírügynökség, amely rámutat arra is: a törvény szerint a Nép Ügyvédjének képviselőinek jogában áll előre be nem jelentett ellenőrzést végezni minden esetben, amikor fennáll a gyanú, hogy valakinek az élethez való joga vagy a testi és lelki egészsége sérül.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?