Háromszéken nincs koronavírus-fertőzés, de hatósági baki áldozata lett egy motel

Háromszéken 43-ra emelkedett a koronavírussal szembeni óvintézkedésként házi karanténba kényszerült személyeknek a száma, tájékoztatott a Kovászna megyei prefektúra, amely leszögezte azt is: a laborvizsgálatok visszaigazolták, hogy egyikük sem beteg. Az érintetteket azért tartják 14 napig otthonukban elszigetelve, mert olyan országból érkeztek, ahol koronavírus-fertőzés van.

A házi karanténba helyezett személyeknek a száma azért növekszik, mert a hatósági óvintézkedés bevezetését követően kezdtek a COVID-19 vírusfertőzés által érintett országokból hazaérkezni a háromszékiek is. Ugyanakkor van olyan család is, amely korábban került karanténba, letelt a 14 nap, egészségesnek bizonyultak és feloldották a zárlatot. A prefektúra arra kéri a házi karanténba kényszerült személyeket, hogy tartsák be a vonatkozó szabályokat, ne próbálják elhagyni a lakásaikat és tájékoztassák állapotukról az egészségügyi hatóságokat.

Nem tartották titokban a karanténokat

A koronavírus elleni óvintézkedésként minden megyében ki kellett jelölni a helyeket, ahová karanténba lehet helyezni a fertőzésgyanús személyeket. Mint arról beszámoltunk, Iulian Constantin Todor prefektus múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Háromszéken mind az öt városban megtalálták a karanténnak megfelelő helyeket, ahol összesen 54 személyt tudnak elhelyezni.

A kormánybiztos nevesítette is ezeket, holott utólag kiderült, hogy biztonsági okok miatt titokban kell tartani. Eredetileg Sepsiszentgyörgyön a sugásfürdői kezelő központot, Kézdivásárhelyen egy ANL-tömbházat, Baróton a kórházat, Kovásznán a hegyimentő szolgálat egyik menedékházát, míg Bodzafordulón a Rocab motelt nevesítette a prefektus, ám utólag megváltoztatták ezen helyek listáját, mivel kiderült, hogy azokat titokban kell tartani.

A baj azonban megtörtént, hiszen az Observatorul de Covasna napilap beszámolója szerint a bodzafordulói motel és vendéglő tulajdonosa arra panaszkodott, hogy őket a hatóságok nem is értesítették, hogy a létesítmény felkerült a karantén helyek listájára, ott egyetlen koronavírus fertőzés gyanús személy sincs elhelyezve, viszont jelentős bevételkiesést okozott, hogy nyilvánosságra hozták a létesítmény nevét. Az előre lefoglalt rendezvényeket és szálláshelyeket is elkezdték visszamondani a vendégek, és kérik vissza a befizetett előlegeket.   

Elena-Florentina Munteanu, a bodzafordulói motel és vendéglő adminisztrátora tájékoztatása szerint bevételei felére csökkentek, és bár semmilyen kapcsolatba nem kerültek fertőzésgyanús személyekkel, félő, hogy a hibás kommunikáció eredményeként hosszú ideig elkerülik a vendégek.

Iulian Constantin Todor prefektus az eset kapcsán úgy nyilatkozott: hétvégén a sürgősségi esetek bizottságában kicserélték az eredetileg nevesített helységeket, így a bodzafordulói motel sem szerepel már a karantén helyek listáján. Hozzátette: a létesítményt eredetileg azért vették fel erre a listára, mert olyan hasznos felületekkel rendelkezett, amelyek sürgősségi helyzetben alkalmasak lettek volna a karanténra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?