Inkubátorházat hozna létre Korodi Attila Csíkszeredában

A hétfő esti vitát követően kedden sajtótájékoztató keretében kívánta felhívni a figyelmet fiatalok problémáira, Csíkszereda negatív demográfiai folyamataira, a helyi gazdaság helyzetére Korodi Attila, az RDMSZ egyik polgármester jelölt-aspiránsa.

Vonzóvá tenné a hargitai megyeszékhelyt a fiatalok és vállalkozók számára – nyilatkozta Korodi Attila a keddi sajtóeseményen. A parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 és 2014 között ötszáz vállalkozással lett kevesebb Csíkszeredában, ugyanebben az időszakban 16 ezerről, 10 496-ra csökkent azoknak a száma, akik magánvállalkozások alkalmazásában álltak.

„Ez azt jelenti, hogy évente ötszázzal csökkent az alkalmazottak száma, évente ötszázzal kevesebben fizettek adót. Ezek az emberek valószínűleg külföldön kerestek munkát” – emelte ki Korodi Attila. A fiatalokra vonatkozóan is említett adatokat a képviselő.

„Városunkban teljesen átalakulóban vannak a demográfiai adatok. Az elmúlt tíz éves időszakban az 5 és 19 év közötti személyek aránya 27,8 százalékról 14,39 százalékra esett a városban” – részletezte.  Korodi szerint ez azt jelenti, hogy néhány év múlva éppen az a réteg fog hiányozni a városból, „aki vállalkozhatna, aki cselekedhetne”. A képviselő kiemelte: Csíkszereda lakosságának jelentős része külföldön keresi a boldogulását, a családok közel negyede érintett legalább egy családtag által a külföldi munkavállalásban.

Értéket teremteni

Nincsenek inkubátor-rendszerek – hangsúlyozta ki a politikus. „Éppen ezért állunk itt a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt, ami ideális helye lenne egy olyan térnek, egy olyan innovációs központnak, ahol a hozzáadott kreatív érték sokat jelent és a fiatalok megtanulnak vállalkozni, értéket teremteni” – mondta el.

„Az is határozottan megfogalmazódott a vállalkozókkal való egyeztetésen, hogy az ipari területen szükséges olyan inkubációs technológiai központ, ahol kisműhelyekben megszerveződve tudják elkezdeni tevékenységüket, elindítani vállalkozásukat. Létre kell hozni azokat a tereket, ahol a fiatalok vállalkozhatnak” – sorolta. Korodi Attila hozzátette: a városba kell vonzani azokat a befektetőket, akik növelni tudják Csíkszeredában a munkaadói kört

Kapcsolódók

Kimaradt?