Jelöltaspiránsok vitája: így melegített be Korodi Attila és Ráduly Róbert a csíkszeredai előválasztásokra

FRISSÍTVE - Nyilvános vita keretében osztották meg a városvezetésről, Csíkszereda fejlődéséről, jövőjéről alkotott elképzeléseiket Korodi Attila és Ráduly Róbert Kálmán, az RMDSZ színeiben indulni kívánó polgármesterjelölt-aspiránsok hétfőn este. A Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök által moderált, telt ház előtt megtartott beszélgetésen elejtett kisebb odaszúrásoktól eltekintve egészen békésre sikeredett a bemelegítés a szombati előválasztásokra.

Telt ház előtt zajlott le hétfő este az RMDSZ Csíki Területi Szervezete által szervezett első vita Korodi Attila képviselő és Ráduly Róbert Kálmán polgármester között Csíkszeredában. A polgármesterjelölt-aspiránsoknak öt kérdést tett fel Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, majd a közönség soraiból és a Facebookon érkező kérdésekre is válaszoltak.

Az est felvezetéseként a két politikus nyitó gondolatait hallgathatták meg a teremben ülő választók. Korodi Attila Csíkszereda „nyitott várossá” tételét emelte ki, míg Ráduly Róbert egy személyes történettel indított, amelyben olyan várost mutatott be, ahol „mindenki megtalálja a helyét és az emberek vigyáznak egymásra”. Ezután következtek a kérdések. A szabályok szerint a válaszadási sorrendről minden kérdés elhangzása után sorsolással döntöttek, és 2 perc állt rendelkezésre a válaszadásra, ezt követően 1-1 percben reagálhattak a másik jelölt által elmondottakra. 

Közlekedési gondok

Az első kérdés a város évek óta elhúzódó közlekedési és parkolási gondjainak lehetséges megoldási lehetőségeiről szólt. Az erre vonatkozó elképzelések közül Korodi Attila kiemelte, hogy a túlzsúfolt forgalom ellen a tömegközlekedést kell erősíteni a jövőben, valamint be kell fejezni az összekötéseket a várost elkerülő útszakaszok felé, illetve tovább kell építeni azokat. A képviselő kiemelte, hogy szakemberek bevonásával kell rendezni a közlekedés problémáit, beleértve a parkolók számának növelését is a központi és a külső városrészekben is.

Ráduly Róbert szerint elsősorban a belvárosi építkezések szabályozása szükséges a parkolási gondok megoldásához. Csíkszereda jelenlegi polgármestere elismerte, hogy bár voltak eredmények a közlekedés terén, ezen túl is „bele kell nyúlni” és támogatni a gyalogos és kerékpáros közlekedés mellett a tömegközlekedés fejlesztését is. Ráduly Róbert elmondta: a korábban a Kalász lakónegyedbe tervezett nagy kapacitású parkolóházat a belvárosban kell inkább megépíteni. 

Korodi Attila replikájában arra figyelmeztetett, hogy az említett negyedet nem lehet parkolóhelyek nélkül hagyni, mire Ráduly azt válaszolta: a hamarosan a negyedben nyitó üzletház 650 parkolóhelye elégségesnek kell bizonyuljon. A képviselő válaszában leszögezte: a parkolóház tervezésekor már lehetett tudni, hogy felépül az üzletház, így ez nem befolyásolhatja a korábbi terveket. Ráduly Róbert utoljára a tűzoltósági engedélyek hiányára hivatkozott. Később kiderült: ez az egy kérdés hozta a leginkább vitára emlékeztető párbeszédet az este során.

A második kérdés a közszolgáltatásokra vonatkozott. Ráduly Róbert válaszában kiemelt helyet kapott a tömegközlekedés fejlesztése és regionálissá tétele aképpen, hogy a közeli településeket is elérjék a város által üzemeltetett járatok. A polgármester azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az iskolás gyerekek napi négy alkalommal akár térítésmentesen vehessék igénybe az iskolába- és edzésre utazáshoz. A városvezető hangsúlyozta, hogy a víz- és csatornahálózat tekintetében rendkívül jó helyzetben van a város. Ráduly ugyanakkor elismerte: a hulladék-gazdálkodás terén bőven akad tennivalója a városnak.

Korodi Attila arra is kitért válaszában, hogy a tömegközlekedésen kívül a nagycsaládosok más közszolgáltatási területen is részesülhetnének kedvezményekben. A képviselő a hulladék-gazdálkodásról azt mondta: a szelektíven gyűjtött hulladék a város közös vagyona, amelynek értékesítésével pluszjövedelemre tehet szert Csíkszereda.

Apró pengeváltás

A magas ingatlanárak és a lakáshiány témakörében Korodi Attila kiemelte: „ha nincs lakás, nincs szürkeállomány”. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami lakásépítésre vonatkozik. Ráduly Róbert szerint a városvezetésnek kell megmondania, hová lehet építkezni. A polgármester azt is kifejtette: a tömbházak, társasházak építése helyett ő a családi házakat támogatja.

Egy apró pengeváltást tartogatott ez a témakör is: Korodi Attila 500 munkahely eltűnéséről beszélt a város gazdasági erejének csökkenésének bizonygatásakor. Ráduly Róbert szerint ezt az állítását nem tudja alátámasztani kihívója, míg Korodi szerint a közérdekű adatok között elérhetőek az erre szolgáló bizonyítékok a város hivatalos honlapján.

A közbiztonság tekintetében sem értettek egyet a jelöltaspiránsok: Ráduly Róbert szerint a közrend, a közbiztonság biztosítása állami feladat, és „ki kell követelni” a hatóságok aktivitását. Korodi Attila szerint a közbiztonság sokkal komplexebb kérdéskör, beletartozik a gyalogos átkelők biztonságától a babakocsis közlekedésen át számos vetület. 

A probléma összetettségét jelzi több száz közelmúltban összegyűjtött aláírás, amely bizonyos problémákra hívja fel a figyelmet” – mondta. Korodi szerint az önkormányzatnak is felelősséget kell vállalnia és partnerséget az országos hatóságokkal. Ráduly Róbert szerint aláírásokkal nem lehet megoldani kényes helyzeteket, ugyanakkor a rendőrséggel a viszony lassan rendeződni látszik.

A sport és a kultúra kérdése kikerülhetetlen volt Csíkszereda vonatkozásában, hiszen a város mindkét területen rendkívül színes és aktív. Korodi Attila válaszában kiemelte, hogy a sportot és a kultúrát mindenképpen be kell vonni a város-brand kiépítésébe, bevonva ezeket a területeket a turizmus vérkeringésébe. Ráduly Róbert szerint a város legnagyobb brandje a város nevét viselő futballcsapat, az FK Csíkszereda, valamint a nemzetközileg is ismert jégkorongklub.

Hazajönnek-e a fiatalok?

A közönségből érkező kérdések között elsőként hangzott el, hogy mit tennének a jelöltaspiránsok annak érdekében, hogy a 25-35 év közötti szülővárosuktól távol élő fiatalok hazatérjenek? Ráduly Róbert nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy semmit nem tenne ennek érdekében, hiszen szerinte a fiataloknak maguknak kell meggyőződniük, hogy érdemes a városba letelepedniük. „Én jóapámtól két jó tanácsot kaptam. Hogy ne legyek milicista, és hogy ne vegyek el román nőt feleségül. Én ugyanezt próbálom a fiaimnak, lányaimnak, személyes példával továbbadni. Vagy sikerül, vagy nem, de nekik kell eldönteniük, hogy idejönnek-e Csíkszeredába harcolni, mert itt azért nehéz az élet, vagy máshová, ahol úgy tűnik, hogy könnyebb, gördülékenyebb” – mondta Ráduly. Az elöljáró leszögezte: inkább személyes példamutatással igyekszik meggyőző lenni a helyben maradás, hazatérés tekintetében.

Korodi Attila szerint kreatív megoldásoknak helyet adva vonzó várost kell kialakítani, amelyben helyet kaphat egy innovációs központ is, meg kell szólítani a civil szervezeteket és mindenekelőtt munkahelyeket kell teremteni. A további kérdések érintették a város európai uniós pályázatait, a közlekedés-biztonságot, illetve a város sport- és kulturális életét, valamint tervezett beruházásokat is.

A kérdések zárásaként az est főszereplői egymásnak is feltehettek egy-egy kérdést. Ráduly Róbert azt kérdezte: mit tesz Korodi Attila a jövőben, ha alulmarad a március 7-i polgármesteri előválasztáson? A képviselő azt válaszolta: továbbra is a közösségért dolgozna. Kérdését Korodi egy korábbi Ráduly Róbert nyilatkozat felidézésével tette fel, amelyben a polgármester három kiemelkedő, azóta sem megvalósított beruházást kért számon elődjén, Csedő Csabán. Többek között az idősek otthona felépítésének elmaradása hangzott el a felvetésben. Ráduly Róbert erre úgy reagált: „mások voltak a prioritások”, majd kifejtette, hogy az idősek kérdésének kezelésében még mindig sokkal nagyobb teret szánna a családok felelősségének,mint az intézményesített ellátórendszernek.

Az est zárásaként Ráduly Róbert Kálmán egyfajta „performanszként” a jelen lévő tanácsosjelölteket kérdezte meg, ki vállalna alpolgármesteri szerepet, amennyiben felkérést kapna erre, majd kifejtette,a  város vezetéséhez tapasztalatra van szükség és „nem lehet bizalmatlanságból eredően vezetni” Csíkszeredát a jövőben. Korodi Attila vidáman állapította meg, hogy „jó volt, nem?”. Ezt követően elmondta: nyitott Csíkszeredát szeretne, aktív, kreatív,a közfeladatok ellátására nyitott emberekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?