Koronavírus: szigorítják az ellenőrzéseket a romániai határátkelőknél

Szigorítják a hatóságok az ellenőrzéseket a romániai határátkelőknél – döntötte el szerdai ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács.

A nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó testületet a koronavírus-járvány európai terjedése miatt Klaus Johannis államfő hívta össze, hogy megvitassa az esetleges országos járvány leküzdésének  stratégiáját.

Az ülés után az államfő elmondta: a szárazföldi, a vízi és a légi határellenőrzési pontoknál is szigorítják az ellenőrzéseket, hogy kiszűrjék a légúti fertőzéses személyeket. Ehhez a közegészségügyi igazgatóságok szakembereit rendeli ki a szóban forgó helyszínekre az egészségügyi tárca, ha szükséges, akár más megyékből is.

Johannis felhívta a figyelmet, hogy ha felütné a fejét a koronavírus, a hatóságoknak mindent meg kell tenniük a beteget gondozó egészségügyi személyzet teljes körű védelme érdekében. A tanácskozáson döntés született arról, hogy a kormány fedezi a védőruhák, alacsony nyomású karanténszobák, betegszállításra és gyógyszerek tárolására alkalmas alacsony nyomású elkülönítők költségeit.

A koronavírus által sújtott országokban az a tapasztalat, hogy a megfertőződött betegek közül főleg az idősek körében jelentkeznek szövődmények. Erre a korosztályra tehát kiemelt figyelmet kell fordítani - mondta Johannis.

Az egészségügyi minisztériumnak külön vonalat kell működtetnie azok számára, akik a koronavírussal kapcsolatos információkért telefonálnak. Ez a forródrót a tervek szerint már csütörtökön üzemelni fog.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?