Johannis összehívja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot a koronavírus ügyében

Klaus Johannis államfő hétfőn közölte: összehívja szerdára a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), amelynek a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket kell megvitatnia.

„Nincs jelenleg egyetlen koronavírusos esetünk sem Romániában, de fel kell készülnünk, ha a dolgok rosszra fordulnak. Ezért úgy döntöttem, hogy szerdán, február 26-án 14 órára összehívom a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy tájékoztatást kapjak az új koronavírussal való esetleges megfertőződések monitorozását és kezelését célzó konkrét intézkedésekről, valamint egy esetleges koronavírus-járvány során életbe lépő stratégiáról" – mondta Johannis a Cotroceni-palotában.

Tájékoztatása szerint a romániai hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, de hatékonyan kell kommunikálni a lakossággal erről a kérdésről. „Arra kérem az állampolgárokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és megfelelően tájékozódjanak” – mondta Johannis.

Az államfő a sajtó munkatársait arra kérte, hogy tartózkodjanak a szenzációhajhász és pánikkeltő hírek terjesztésétől, a politikusokat pedig arra, hogy ne próbáljanak meg hasznot húzni a helyzetből, és ne keltsenek félelmet a lakosságban. Hozzátette, a román állampolgárok körében aggodalmat keltett az olaszországi helyzet, és állandó kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal, amelyek azokat a vesztegzár alatt levő területeket követik figyelemmel, ahol románok is laknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?